С люпене на семки и аплодисменти Сапарева баня посрещна проверяващите от Брюксел

Десислава Панайотова-Янкова
04.04.2011
размер на текста:

Снимки и кадри: dennews.bg

Протестиращите срещу протестите на еколозите, по чиито сигнали за нарушения при строежа на лифта до Седемте рилски езера днес в Сапарева баня пристигнаха проверяващи от Европейската комисия, уплътниха минутите на чакане в люпене на семки и подредба на лозунги, част от които с правописни грешки.
Над 500 души от цялата община се събраха на същото място, на което преди 16 г. полиция смля мирните протести на сапаревобанци срещу решението на тогавашния премиер Ренета Инджова за изграждането на деривация „Джерман-Скакавица” и отвеждането на планинските води към столицата. И ако тогава местните и еколозите начело с лидера на „Зелените патрули”, покойният вече, Амадеус Кръстев пееха заедно „Хубава си моя, горо” под полицейските палки, днес сапаревобанци за пореден път демонстрираха острата си позиция срещу зелените организации и налагането на зона НАТУРА 2000.


„Псевдоеколози” беше най-често споменаваната дума, както от обикновените хора, така и от общинарите.

Макар че поводът за изричането й за всеки беше различен.
Кметът на Сапарева баня Сашо Иванов, който е един от учредителите на новопоявилата се коалиция „Природата за хората и регионите”, бе организирал митинга за отрицателно време, след като разбрал в последния момент, че в общината на проверка ще дойдат европейски представители.
„Ние като местно ръководство не бяхме информирани, че днес ще има проверка. Разбрах снощи от председателя на „Природата за хората и регионите” Филип Цанов. Ние и хората сме тук, за да покажем подкрепа за инвеститорите, да покажем че искаме в Сапарева баня да има поминък и работа. Тук сме, за да защитим и нашата позиция, защото не е редно проверяващите да вземат становище по въпроса само на база на сигналите, едностранчиво подадени от псевдоеколозите”, обясни Сашо Иванов.
Всъщност европредставителите ще проверят три сигнала на еколози, на базата на които може да бъдат задействани наказателни процедури срещу България.
Първият сигнал е за тръба, изградена по време на строежа на лифта, за отводняване на пешеходния път. Другият е за нарушение при изграждането на трасето на лифта, а последния за реконструкцията на пътя от Сапарева баня за Паничище.
„В последния случай по закон въобще не е нужно да се прави Оценка за въздействие върху околната среда, защото пътят е съществуващ и е общински. Ние само го реконструирахме и ремонтирахме. И ако в първите два случая сме имали комуникация с РИОСВ, за пътя до Паничище сме се позовали на текста от самия закон”, обясни още Иванов.
Няколко минути преди бусът с европредставителите да пристигне на място, в Сапарева баня дойде и Филип Цанов. Първата му работа беше да похвали сапаревобанци, че толкова бързо са се събрали.
„Идвам от Банско, където проверяващите бяха сутринта и се радвам че тук сте много повече. Имате поздрави от Самоков, а само преди минути кметът Ангел Николов ми каза, че има готовност да изпрати няколко микробуса с хора, но явно това не е нужно”, каза пред множеството Цанов.
Той също не пропусна да упрекне „псевдоеколозите” и да изтъкне, че единствените, които имат право да разполагат с природата, са хората от засегнатите общини. Цанов съобщи, че в коалицията вече са се включили общините Сапарева баня, Банско, Разлог, Добринище, Самоков и Смолян, както и скицентровете Боровец и Пампорово. Между тях пък вече е дадена и дума, че ще важи правилото „всички за един” и при проблем в един от регионите на помощ ще се отзовават всички.
„Всички ще ставаме като един, за да защитаваме интересите на хората. Бяхме на среща при министър Нона Караджова, но аз съм раздвоен, защото на моменти имаше разбиране, но в други тотално отрицание. Стигнахме до извода, че без натиск нещата няма да се случат. Връчихме на председателя на Народното събрание Цецка Цачева петиция, с която настояваме когато се готвят законодателни промени и наредби, да има представители на общините, които се засягат. Евроекспертите много коректно казаха, че целта на опазването на природата не е да се спират инвестициите и строежите, а разрешенията да се дават разумно. Голяма част от


сигналите, които се подава към Брюксел и нашите министерства, се подава неточно от една шайка,

която е свикнала да се разпорежда с имотите на цяла България. Вкараха най-хубавите земи и гори в НАТУРА 2000 и убеждават, че там не може да се правят инвестиции. Ние искаме да докажем, че това не е така, защото Сапарева баня може да стане най-хубавия зимен и балнеоложки курорт”, каза Цанов, като думите му бяха посрещнати от бурни аплодисменти.
Той обяви още една новина в Сапарева баня, че новата коалиция, която се явява противник на сдружението на екологичните организации „За Земята” е дала мандат и на свой представител, който да гони интересите на инвеститорите и местните общности пред Брюксел. Със задачата е натоварена Ваня Бижева, която по-късно влезе в ролята и на преводач на евроекспертите.
Управителят на „Рила спорт”, основен инвеститор в Рила планина в сапаревобанския й дял Славейко Стайков от своя страна изтъкна, че вече 5 г. компанията доказва, че може да се развива туризъм без да се вреди на природата.
Евроекспертите бяха посрещнати с аплодисменти, знамена и лозунги включително и на английски. По апел на кмета Сашо Иванов сапаревобанци запазиха миролюбивия тон, макар че някои не можаха да спрат смеха си при представянето на Щефан Лайнер.
Началникът на отдел „НАТУРА 2000” в дирекция “Околна среда” към Европейската комисия изтъкна, че красивата природа на Сапарева баня е европейска ценност и целта на проверката е защита на интересите и на природата, и на хората.
„Европейският съюз поощрява развитието на икономиката, затова и ние сме тук не за да спрем развитието, а да насърчим мерки за опазването на природата”, обясни Лайнер.
И пред него кметът Сашо Иванов изтъкна, че Сапарева баня има не само планина, но и най-горещата минерална вода и това дава възможност за развитие на туризма.


Всъщност доста от присъстващите на митинга не можеха точно да обяснят защо са там

 

Но водещото за всички беше, че НАТУРА 2000 оставя тях и близките им без работа. Направи впечатление, че земята и тревичките под лозунгите, като „Ние обичаме Рила повече от вас” за отрицателно време се покриха с фасове, люпки от семки и хартийки от стикерите „Nature for people”, които се раздаваха от общинарие. Възрастни жени държаха плакат „We want ou (б.а. our) job”, а деца се разхождаха с табела „Ние си искаме роаботните (б.а. работните) места”.
„Не знам какво пише на плаката, но знам че всичките ми 14 деца и внуци са в Испания и сама живея в оргомна къща. Че едно правнуче ми се роди в чужбина и не съм го виждала, че сега второ чакам и него няма да видя”, каза за dennews.bg Стоилка Пашова. Според Мария Костадинова разработването на планината е единственият начин младите от Сапарева баня да си намерят работа, а не да висят на ръцете на пенсионираните си родители.
„Ние сме садили тези дръвчета на младини. По цели седмици сме спали в планината да залесяваме, а сега някакви от някъде искат да ни я вземат, но няма да си я дадем”, отсичат бабите.
Спас Маргин, работил 32 г. в горското пък не може да си обясни как, когато гората се е изсичала за износ, „никакви еколози не се обаждаха, а сега когато искаме региона да се развива скачат”.
„Нямат право да ни спират развитието. И какви са тея псевдоеколози? Кой им плаща? Защо идват от някъде тук да ни пречат. Аз съм сигурен, че ще има нужния контрол и като се строи и прави в планината, няма да се вреди на природата. Какво е това НАТУРА и кой го измисли”, пита се още Маргин.
Сапаревобанци са убедени, че ако НАТУРА 2000 отпадне от региона им, за което те настояват, и започне разработавне на планината безработицата в общината ще бъде ликвидирана, цените на земите ще скочат и те „ще живеят по-добре”.
На митинга имаше силно полицейско присъствие, като на място беше дори шефът на РПУ-Дупница Борислав Динев.

 

Снимки вижте в рубриката Денят в снимки
 

Най-четено

Темите от "Сапарева баня"

Етикети