Протестен кордон посреща чиновници от Брюксел, проверяващи лифта за Седемте рилски езера и Натура 2 000

Десислава Панайотова-Янкова
04.04.2011
размер на текста:

Протестен кордон, образуван от над 500 жители на Сапарева баня и селата посреща чиновници от Брюксел. Всеки момент се очаква служителите да пристигнат, за да извършат проверки по сигнали на природозащитници за нарушения по изграждане на лифта до Седемте рилски езера и за границите на Натура 2000. Начело на протестиращите е застанал кметът на община Сапарева баня Сашо Иванов, заместникът му Васил Маргин, както и председателят на местния парламент Венчо Златанчев. На мястото е и управителят на фирмата, стопанисваща лифта за Седемте рилски езера, Славейко Стайков.
Жителите на Сапарева баня са застанали на пътя, на който преди 16 години полицаи ги биха заради отказа им водата от деривацията Джерман-Скакавица да бъде отведена и включена към столичния водопровод.
С плакати в събралите се жители ще протестират срещу ограничаването им от Натура 2 000, което според тях ще доведе до това да им бъде ограничено правото да се препитават с туристическа дейност.
Жителите на Сапарева баня, водени от кмета Сашо Иванов участваха и в протеста на 11-и март пред екоминистерството заедно с представители на други курортни общини срещу Натура 2000.
 

Най-четено

Темите от "Сапарева баня"

Етикети