Съветниците в Бобов дол острят секирка за кюстендилската болница

Ще има ли миньорско отмъщение заради отказаната помощ на МБАЛ „Д-р Стоян Сантев”?

Десислава Панайотова-Янкова
29.04.2011
размер на текста:

Дали кюстендилската болница „Д-р Никола Василев” ще получи миньорско отмъщение, заради отказа да съдейства на вече закритата МБАЛ „Д-р Стоян Сантев” в Бобов дол?
Със сигурност този въпрос не дава сън на общинските съветници в миньорския град, но и на болничната управа в областта дни преди сесията в Бобов дол. На заседанието си в сряда ОбС трябва да даде становище за кандидатстването на кюстендилската болница по прграма за безвъзмездна финансова помощ, предоставена от японското посолство.
Първата реакция на съветниците при включването на докладната в дневния ред беше на нож или по-точно-секирка. Защото именно отказа на областната болницата, в която и община Бобов дол е акционер, да предостъпи право на ползване на лабораториите си доведе до прекратяване на дейността на МБАЛ „Д-р Стоян Сантев”. Въпреки готовността да бойкотират подкрепата за кюстендилци в първия момент, засега въпросът как ще гласуват народните избраниците са оставили за последния момент.
„Ще решим преди самата сесия. Истина е, че кюстендилци много ни навредиха и е нормално първата ни реакция сега да е да не им дадем подкрепа”, смята Стоичко Стоянов от „Атака”. Мнението му обаче отеква във всички групи в местния парламент, а единствееното нещо което засега спира бойкота са обещанията на новия управител на болницата в Бобов дол д-р Пламен Соколов и кюстендилци, че занапред ще помагат на миньорската община.
„Зависи какво ще се каже на самата сесия, но и аз съм готов да не подкрепя докладната”, казва и заместник-председателят на ОбС Иван Георгиев.
Междувременно вчера ОбС-Рила даде положително становище за кандидатстването на кюстендилската болница за финансова помощ. И там обаче се чуха негативни коментари за работата й.
„Не е ли време да излезем като акционери от тази болница, че кой лекуват? Един човек и то умрял”, обобщи мнението Емилия Халилова-Цветина. Всъщност дебата за оттеглянето на община Рила не е от днес, тъй като в града има медицински център, а спешните случаи се поемат най-често в Благоевград.
 

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети