Чакаме извънземните да ни намеря, нямаме пари да ги търсим

DenNews.bg
28.04.2011
размер на текста:

Снимка: corbis

Явно единствен шанс да се срещнем с извънземни (уточнение за тези които не вярват-ако те въобще съществуват) е да чакаме те да дойдат на гости на Земята.
На фона на все по-любопитните погледи на земляните отправени в безкрая на Космоса, Института за търсене на извънземен разум SETI (Search for Extra-Terrestrial Intelligence) преустанови дейността си заради безпаричие.
Това става ясно от писмо на директора на института Том Пирсън.
В него той казва, че заради липсата на пари са били изключени "ушите на Земята" за сигнали от космоса - радиотелескопа "Ален", разположен в Хет Крийк, Калифорния. Мащабното съоръжение се състои от 42 антени, като първоначалните планове бяха те да са 350, информира dnevnik.bg.
Гигантският радиотелескоп започна работа през 2007 година, като парите бяха осигурени от единия от основателите на "Майкрософт" Пол Алън. Вторият участник в проекта е радиоастрономическата лаборатория на Калифорнийския университет в Бъркли, която също едвам свързва двата края.
Неговата работа се финансира от Националния научен фонд на САЩ, който обаче е намалил издръжката десет пъти. Към момента бъдещето на SETI остава неясно.
На сайта на института стои призив за финансова помощ както от компании с по-сериозни суми, така и от частни лица с дребни дарения. Том Пирсън е предложил сътрудничество на ВВС на САЩ и НАСА за техни проекти срещу финансиране.
 

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети