US професор кани Турция да върне „Св. София” на християните

DenNews.bg
27.04.2011
размер на текста:

С отворено писмо до турското правителство американският професор Доналд Хайнц предлага храмът „Света София“ да бъде върнат на християните, съобщи "Благовест-инфо", като се позова на портала "Грузия Онлайн".
„Истанбул иска да бъде мост между културите, но аз твърдя, че той е изключително турско-мюсюлмански мегаполис, за разлика от религиозно разнообразните големи съвременни градове. Макар че миграцията на населението остана в миналото, в националното съзнание доминира монизмът. Политиката на насилствена ислямизация преобладава над политика на мултикултурализма. Ако Истанбул или премиерът на Турция Реджеп Таип Ердоган върнат „Света София“ на християните, това ще бъде символичен и силен акт на добра воля. Ислямът няма да изгуби нищо, ако превърнатият в музей храм бъде върнат на истинските му собственици“, пише американският професор.
Доналд Хайнд подчертава, че християните в цял свят ще възприемат подобна стъпка с благодарност, а Истанбул ще си върне предишната слава на град на всички вероизповедания, се казва в публикация в турския вестник Hurriyet Daily News, цитирана от dnes.bg.
През 2005 г. в интернет се появи сайтът Hagia Sophia Blog.com, на който започна събиране на подписи в подкрепа предаване на храма на християните, припомня NEWSru. Организаторите на акцията твърдяха, че е необходимо да се съберат 1 милион подписа на интернет потребители, след което документът ще бъде внесен в Европейския парламент.
Според създателите на сайта Турция не бива да бъде приемана в ЕС докато не бъде възстановена историческата справедливост и храма не бъде отворен за християнски служби.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети