Мръсният водоизточник в село Фролош пак захранва водопровода

Това доказват със снимки опозицията на местния кмет, Лалка Николова прехвърля топката към човек „дето отговаря”

Десислава Панайотова-Янкова
26.04.2011
размер на текста:

Дали наистина хората във Фролош пият вода от този резервоар?

Незаконният водоизточник над кочериновското село Фролош отново захранва водопровода и създава проблеми на местните хора. Това доказва със снимки билкарят Иван Шонев, които той изпрати до dennews.bg.


Според него по време на проверката от страна на РИОКОЗ и Регионалният здравен инспекторат в Кюстендил, задействани по спешност след намесата ни, водата от мръстния водоизточник е била предвидливо спряна от кметът на селото Лалка Николова и затова резултатите са показали, че питейната вода е в норма. След като шумът за качеството на водата отшумял обаче, точно на Великден водата от непровереният източник отново била пусната.
„В събота детето пак започна да повръща и да се чувства зле. Лично отидох да проверя над селото и видях, че незаконият източник пак е включен. Всичко там е потънало в мърсотия. Вижда се откъде се стича водата по калното дере и се събира в незакрит резервоар. Някога там е било сметище. Представете си какво се просмуква във водата. Аз не вярвам на резултатите на РИОКОЗ, защото тогава тази вода беше

спряна и реално не е изследвана”, обясни Шонев.
На снимките се вижда резервоар затлачен от кал и кафеникава вода.
Времнно изпълняващият длъжността кмет на Кочериново Иван Минков е издал заповед незаконният водоизточник да бъде напълно спрян докато не бъде узаконен, за което вече е стартирана процедура.
„Ако преди това в селото са си правили каквото искат вече не може, защото съм издал заповед. Според нея пълна отговорност за качеството на водата и водоизточниците има кметът Лалка Николова. Тя ще отговаря, ако е направила нещо на своя глава”, каза Минков, който замести отстранения от поста със съдебно решение Костадин Катин. Иван Минков ще разпореди нова проверка на място, която да установи има ли нарушение или не.


От своя страна Лалка Николова изтъкна, че едва е спасила от бой Иван Шонев от страна на съселяните му. „Заради него селото нямаше две седмици вода. Нали показаха изследванията, че водата е добра. Вие съвсем ме ошашвихте. Има си човек дето отговаря за водата. Ще ходя да видя на място”, каза Николова.
Защо точно заради Шонев селото е било без вода тя не можа да обясни. Както писахме след проверката от страна на РИОКОЗ наистина чешмите във Фролош останаха сухи, но тогава хората си го обясниха като наказателна акция от страна на Николова.
Dennews.bg ще продължи да следи темата.
 

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети