Избиват животни в забранената зона около Фукушима

dennews.bg
26.04.2011
размер на текста:

Започна избиването на селскостопански животни в забранената зона с радиус от 20 километра около повредената АЕЦ „Фукушима-1”.
Агенция Киодо уточнява, че ще бъдат избивани само животни, които са на ръба на смъртта и то с изричното съгласие на техните собственици.
Управата на префектура Фукушима взе решението за унищожаване на животните от съображения за общественото здраве. По информация, подадена от местния център за хигиена на добитъка правителствените служители ще избиват животни в община Одака, където през октомври са били отглеждани 887 крави, 80 коне, около 6200 прасета и около 260 хил. пилета.
Експертите на компания ТЕПКО, която е оператор на АЕЦ „Фукушима” са съобщили, че нивото на радиацията в бетонните отломки близо до трети ректор на централата е достигнало 900 милисиверта на час при допустима норма за човек от 0,05 - 0,2 микросиверта на час. Изчисленията на специалистите сочат, че най-опасни са тези отломки от сгради на енергоблоковете, в които имаше мощни експлозии от водород в първите дни на аварията. За да бъдат събрани тези късове, Министерство на отбраната изпрати два танка.
Продължава охлаждането на вътрешността на реакторите и на басейните с отработено ядрено гориво от страна на работниците във "Фукушима-1". В същото време продължава и изпомпването на високорадиоактивна вода от дренажната система на централата.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети