Чернобил все още трови през цепнатини в саркофага

DenNews.bg
21.04.2011
размер на текста:

И 25 години след аварията в АЕЦ „Чернобил” опасността от изтичане на радиация не е отминала. Бетонният капак над реактора има много цепнатини, от които изтича радиация. Това съобщи „Дойче веле”, цитиран от bTV. За изграждането на нов "саркофаг" са нужни милиарди. Така нареченият саркофаг, който покрива експлодиралия реактор в Чернобил и удържа смъртоносната радиация, има нужда от обновяване.
По данни на „Грийнпийс” лъчението в района надхвърля 100 пъти нормалното и идва директно от реактора, макар той да се намира зад дебели бетонни стени. Смята се, че едва пет процента от ядрената радиация е била освободена при експлозията. Това означава, че 95 на сто от радиацията все още са вътре. Украйна се надява, че международната научна общност ще продължи да полага усилия за решаването на проблема.
Само преди дни стана ясно, че България също ще плати част от възстановяването на централата. Страната ни е сред потенциалните дарители за преодоляването на последиците от ядрената катастрофа отпреди 25 години.
На 19 април в Киев беше проведена международна донорска конференция. Събраните средства ще бъдат изразходвани за изграждането на нов бетонен саркофаг. Украйна твърди, че за него са необходими още 740 милиона евро. На конференцията бяха събрани общо около 550 милиона. Най-големите дарители са Г-8 с 330 милиона евро и Европейската комисия, която предоставя 110 милиона евро.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети