Читалища в Дупница развиват политическа дейност, според съветниците от "Атака"

1000 лв. броили в село Джерман за концерт на фолкпевица миналата година и нито лев за купуване на книги

Даниела Методиева
20.04.2011
размер на текста:

Читалища в Дупница развиват политическа дейност, вместо да се занимават с културно-просветна. Това обявиха на пресконференция днес двамата съветници от „Атака” Милен Попов и Методи Стойнев във връзка с отчета за дейността на читалищата, който ще се разглежда на сесията утре.
Като най-фрапиращ пример за това двамата народни избраници посочиха две от културните институции. В читалището в село Бистрица миналата година била купена само 1 книга, но за сметка на това посетени фестивалите на фронтовата песен „Альоша” и на антифашистите „Сребърна чучулига”. В отчета си за културната дейност, която е развивало през миналата година, читалището е отчело и посещението на събора в местността Жабокрек, който всяка година се организира от активистите на БСП. В село Джерман за събора миналата година от бюджета на читалището са били отделени 1 000 лева за гостуването на фолкпевицата Ивена. На отправено питане от страна на двамата съветници защо тези пари не са били дадени за нещо друго, отговорът бил, че на жителите на селото това им харесвало и това си поискали. Оказало се, че читалището в село Джерман не е купило нито една книга за миналата година, във фонда са постъпили само 5 от дарения.
Методи Стойнев и Милен Попов обърнаха внимание и на дейността на читалище „Христо Ботев” в Дупница, където тяхната колежка от БСП адвокат Йорданка Божова проведе събрание и бе номинирана за канидат-кмет на Дупница от Обединението на жените социалистки.
Като добър пример за работа общинските съветници от Атака дадоха читалището в село Самораново, където 50% от отпуснатите средства отиват за заплати, а останалите 50% за културно-просветна дейност и разработването на проекти.
„Състоянието на читалищата е трагично откъм финанси, а парите, които им се отпускат от държавата, отиват основно за заплати и осигуровки. В читалището в село Червен брег едва 48 лева са били отделени от бюджета за купуване на книги и 98лв. за абонамент за вестник. За сметка на това 350 лева са били изплатени като хонорар на адвокат за пререгистрация. В село Крайници за същото нещо възнаграждението на наетия адвокат стигнало и 500 лв.”, посочиха двамата съветници от Атака.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети