Енергоспестяващите крушки са опасни за здравето, отключват рак

DenNews.bg
20.04.2011
размер на текста:

Питали ли сте се колко безопасни са енергоспестяващите крушки? Проучване на обществената телевизия в Германия АРД отговаря вместо вас. А отговорът й ужаси милиони потребители в страната, защото заключението на петимата независими експерти, наети да направят проучване е едно-енергоспестяващите крушки излъчвали канцерогенен фенол, докато светят. Всички изследвани крушки на пет водещи немски компании са покзали едни и същи резултати-установено е, че всички от тях отделят фенол в концентрации над допустимите, което позволява развитието на ракови процеси в организма. Фирмите производители, от своя страна, не отрекли за фенола, но посочили, че съдържанието му не крие рискове за здравето, информира webcafe.bg.
В края на миналия декември немски евродепутати оповестиха данни от експертен анализ, според които наложените с евродиректива нови енергоспестяващи крушки имат пагубен ефект върху здравето, защото съдържат живак. Служители на Федералната служба за околна среда предупредиха, че бременни жени и деца не трябва да са в близост до подобни източници на светлина.
В Европейския съюз енергоспестяващите крушки трябва напълно да измесят тези с нажежаема жичка до 2016 г. Те бяха наложени с директива на общността през 2009 г. заради икономия на енергия. На пазара не се продават 100-ватови крушки от септември 2009 г.
 

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети