Обещание за по-евтино гориво спря мотора на протестите

DenNews.bg
20.04.2011
размер на текста:

Обещание за спадане на цените на горивата с 20 ст. спира засега мотора на протестите и блокадата на пътища, готвени от превозвачите за 28 април.
Това стана ясно след обща пресконференция на представители на бранша и заместник-финансовия министър Боряна Пенчева. Между страните е подписали ново споразумение, като правителството се е съгласило да изпълни поне три от петте искания на превозвачите, информира bTV. На първо място ще спре практиката хиляди турски камиони да вкарват в България гориво в своите резервоари и да го продават нелегално по стоянките. Така се очаква да се вдигнат продажбите в България и да поевтинее поне дизела. Друга точка е да се вдигнат таксите за чужди камиони според техния сертификат за екологичност. Освен това правителството е обещало да облекчи вноса на гориво, като така превозвачите биха могли да си внесат гориво на по-ниска цена.
Очаква се парламентът ще реши дали биогоривата да се продават на отделна колонка, пак на по-ниска цена.
Превозвачите призоваха протестиращите граждани да проявят търпение, тъй като според тях мерките могат да дадат резултат, но след около 2 месеца, а горивото тогава да поевтинее с около 20 стотинки
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети