Холандският посланик в Дупница: Насилието е отвратително нещо

Статистиката, че в България всяка 4-а жена е била жертва не е чужда и на останалата част от света, заяви дипломатът

Даниела Методиева
20.04.2011
размер на текста:

Негово Превъзходителство бе поканен от Силвия Овчарченска. Снимка: dennews.bg

Насилието е отвратително нещо, а още по-отвратително е то, когато ни го причиняват най-близките хора, на които разчитаме. Статистиката, че всяка четвърта жена в България е била жертва на домашно насилие, не е чужда и на останалата част от света. Бил съм в различни точки и мога да заява, че нещата почти навсякъде стоят по един и същ начин.Това обяви холандският посланик Негово Превъзходителство Карел Ван Кестерен, който бе в Дупница като гост на заключителното представяне на проект срещу домашното насилие. На него присъстваха и кметът на Дупница Атанас Янев, председателят на общинския съвет Явор Тодоров, заместник-областния управител Даниела Годинова, общински съветници, представители на полицията и прокуратурата.
Дипломатът бе поканен от координатора на сдружение „Знание, успех, промяна” Силвия Овчарченска на представянето на заключителната част от проекта „Координирани усилия за ефективно изпълнение на Закона за защита срещу домашното насилие в България”. В него бяха включени всички институции, които имат отношение към този проблем- полиция, прокуратура, съд, неправителствени организации от областите Перник, Кюстендил и Благоевград. Финансирането за работата по него стана възможно благодарение на по програма „Матра Кап” на посолството на кралство Нидерландия.
Като спонсор на проекта, Негово Превъзходителство Карел Ван Кестерсен обърна внимание на факта, че трябва да се работи много и да се включат по-голям брой хора за справяне с този феномен. В Дупница успешно е тестван модела на работа между жертвите на домашно насилие и представителите на институциите, които работят с тях.

Сдружение „Знание, успех, промяна” в Дупница се превърна в една успешна организация и аз се надявам работата на екипа да доведе до една успешна промяна, изрази уверение холандският дипломат.
Координаторът на проека Силвия Овчарченска отчете като успех разширяването на дейността по този проект включването на двата големи града Кюстендил и Благоевград. „Досега работехме предимно в община Дупница, където имаме Консултативен Център в помощ на жертви на домашно насилие. С този проект разширихме дейността си в други две общини – Кюстендил и Благоевград”, изтъкна Силвия Овчарченска. Вече е разработен и пуснат и още един проект, който чака одобрение. В него се предвижда създаването на кризисни центрове, които да помагат на жертвите на домашно насилие, за да не се прехвърлят тези хора от институция на институция.
На заключителното представяне на проекта Силвия Овчарченска обърна внимание, че трябва да се провеждат обучения с представителите на институциите, които работят със случаите на насилие. Такива вече бяха провеждани с полицейски инспектори.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети