Власт и производителите на тютюн запалиха лулата на мира

DenNews.bg
19.04.2011
размер на текста:

Снимка: БГНЕС

Производителите на тютюн и министрите на финансите и земеделието Симеон Дянков и Мирослав Найденов стигнаха до споразумение, с което протестите и исканията за оставката на земеделския министър се отлагат.
Страните постигнаха съгласие финансови средства по схемата за Национали доплащания към директните плащания за тютюн за 2010 г. да бъдат изплатени на два транша, съобщи bTV.
Тютюнопроизводителите ще получат 35 милиона лева до края на май и още 35 милиона лева до края на август. Консултативният съвет по тютюна към МЗХ пък ще вземе решение за разпределяне на посочените средства между сортовите групи тютюн.
Първият транш ще бъде изплатен към тютюнопроизводителите авансово и на 100%. От бюджета за 2012 г. година пък в касата на ДФ „Земеделие” трябва да влязат средства в размер на 73 милиона лева по схема за национални доплащания за тютюн. Предвижда се те да бъдат изплатени на един транш до края на март 2012 година.
В споразумението още е отбелязвано при установени случаи на починали титуляри да бъдат представени пред компетентните институции удостоверения за наследници.
„Имахме договорка със зърнопроизводителите до 30 април да им бъдат изплатени дължимите субсидии, но това се случва днес”, обясни министър Найденов. По думите му в момента текат плащанията към всички зърнопроизводители, които не са си получили европейските и националните доплащания. Остават тези, които имат наложени санкции, като техните субсидии ще бъдат изплатени следващата седмица, добави министърът.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети