Фидел Кастро се пенсионира от властта с благословия за промените в Куба

DenNews.bg
19.04.2011
размер на текста:

Фидел Кастро

Фидел Кастро се оттегля напълно и от управлението на Комунистическата партия в Куба, като обяви, че дава благословията си за демократичните промени, продготвени от брат му Раул.
Бащата на революцията застава твърдо зад безпрецедентното предложение за комунистическата история на Куба-мандатите във висшата власт да се ограничат до два, т.е. 10 години.
Това е и най-драстичната промяна посочена в одобрения от Комунистическата партия проект за провеждане на социално-икономически преобразования в страната.
На конгреса на компартията, който се проведе преди дни Раул Кастро е заявил, че е разумно да бъде ограничено времето на заемането на политически и държавни длъжности до два мандата максимум. По думите му това е станало възможно и необходимо в сегашните условия, които се отличават от първите десетилетия на революцията, когато тя е била под заплаха и подложена на агресия от различни страни, информира news.bg.
„Сред въпросите, засягани в проекта за реформи, въпросът за властта ме заинтересува най-силно и на мен ми хареса идеята за ограничаване на срока", е заявил пред съпартийците си лидерът на кубинската революция. Фидел Кастро посочил още, че светът днес би бил друг, ако не са били грешките на революционните лидери, на партиите и хората и че не храни илюзии, че бъдещите задачи ще бъдат по-лесни. Той е изтъкнал още, че е помолил брат си Раул да не го включва в списъка с предложения за членове на ЦК на партията, тъй като в състава на централния ръководен орган трябва да влязат хора, които са в активна възраст и в здравословно състояние, което да им позволява да работят за каузата.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети