Екоинспектори затвориха оловния завод в Кърджали

Първенецът в цветната металургия не отговаря на стандартите за чисто производство

DenNews.bg
18.04.2011
размер на текста:

Екоинспектори затвориха днес оловния заовд в Кърдажли, който от 50 г. е първенецът на България в цветната металургия, съобщи БТА, цитирана от dnevnik.bg.
В присъствието на директора на РИОСВ-Хасково Димитър Илиев днес бяха пломбирани двете командни помещения на цех "Агломерация" на завода и на практика беше прекратено производството на олово.
Въпреки че през последните две години заводът намали с 40% производството на олово не успя да отговори на националните и европейските екологични стандарти за чистотата на атмосферния въздух над Кърджали и региона.
„Пречиствателната станция не успя да се справи с превишените норми на серни окиси и се стигна до този тъжен ден за колектива на ОЦК”, заяви по-късно на изпълнителният директор на предприятието Славея Стоянова. Тя съобщи, че днес премиерът Бойко Борисов и екоминистърът Нона Караджова са се срещнали с мажоритарния собственик на ОЦК Валентин Захариев във връзка със спирането на оловния завод и реалната опасност 350 души да останат без работа.
Постигната е била договорка, ако металургичното предприятие до един месец се справи с проблема с наднормените обгазявания със серен диоксид, то след този срок да продължи да работи.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети