Събарят кафене „Баркод” на площада в Дупница, окончателно

Даниела Методиева
18.04.2011
размер на текста:

Кафе "Баркод" в градинката на площада в Дупница, наричано Дома на покойника от двамата съветници от Атака, ще бъде съборено. Това е окончателното решение, което е постановил 5- членен състав на Върховния административен съд, обявиха на пресконференция днес общинските съветници Милен Попов и Методи Стойнев. Именно по тяхна жалба бе предприета проверка и издадено наказателно постановление от РДНСК-Кюстендил и ДНСК-София кафето да бъде съборено, тъй като има несъответствие между издадените строителни книжа от община Дупница за изграждане на временна постройка, и извършените строителни дейности. След извършените проверки бе установено, че постройката е изградена върху бетонова основа, с тухли и метална конструкция, поради което тя не е временна и преместваема, което от своя страна я прави незаконна.
В срок от 14 от връчването на решението на фирма КС „Ауто груп” ЕООД, която е собственик на заведението, трябва да се пристъпи към неговото доброволно събаряне. Ако това не стане, сразрушаването ще се заеме РДНСК-Кюстендил, като всички разходи ще бъдат за сметка на собственика.
Двамата съветници от Атака обясниха, че пред съда фирмата е била защитавана от адвоката на кмета на Дупница Атанас Янев по делото за неизгодна сделка- Капка Георгиева. Адвокатът на община Дупница Пламен Гърнев изразил становище пред магистратите и настоявал заведението да бъде запазено.
До решението на Върховния административен съд се стигна, след като наказателните постановления бяха обжалвани от собственика Станислав Скендерски обжалва заповедите на строителния надзор пред всички инстанции.
Жалбата от двамата акатисти бе пусната през месец ноември 2009-а година, а през април 2010-а бе издадено първото наказателно постановление за събарянето на посторойката като незаконна от РДНСК-Кюстендил. Последва и втора заповед от ДНСК-София, както и писмо от министъра на регионалното развитие и благоустройство Росен Плевнелиев, че постройката е незоконна.
Пълна ревизия на всички пари, отпускани от държавата, започва в община Дупница, обявиха на пресконференцията днес двамата съветници от Атака. Проверката е назначена от Държавната агенция за държавна финансова инспекция заради техен сигнал за неправомерно харчене на парите от делегираните бюджети, отпускани за заплати на учителите.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети