Франция спря влаковете от Италия, страхува се от вълната имигранти

DenNews.bg
18.04.2011
размер на текста:

Франция спря влаковете от Италия, заради опасения, че с тях в страната ще навлязат бежанци от Севернма Африка, които заливат Ботуша.
Министърът на външните работи в Рим Франко Фратини нареди на италианския посланик в Париж да изрази твърдия протест на италианското правителство пред френските власти. В заявлението се казва, че действията на френската страна са незаконни и нарушават европейските принципи, информира dnevnik.bg.
Италия недоволства, че е оставена от партньорите си в ЕС сама да се справя с хилядите имигранти и дори преди седмица заплаши да напъсне европейското семейство.
В началото на април властите на Италия решиха да издават временни разрешения за придвижване в Европа на бежанците от Африка (основно тунизийци). Франция и Германия обаче се обявиха против това решение на Рим.
Представител на френското правителство, цитиран от "Ройтерс", коментира вчера, че жп връзката с Италия е била прекъсната временно от съображения за сигурност. Причината е, че във Вентимиля се провеждат протести с участието на френски и италиански активисти, които подкрепят африканските бежанци, и група активисти планираше да се качи на т.нар. влак на достойнството и да премине във Франция.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети