С мъдрост и мощ Япония ще строи новото начало

DenNews.bg
15.04.2011
размер на текста:

Премиерът на Япония Наото Кан представи план за възраждане на страната, с който разрушената от земетресенията и цунами държава да се превърне в едно от най-желаните места за живот в света, предаде агенция „Киодо", цитирана от news.bg.
По-думите му най-тежката криза в следвоенната история на Япония ще бъде преодоляна чрез мощ, мъдрост и вслушване в думите на най-пострадалите.
Междувременно, обаче, премиерът беше подложен на „кръстосан огън" от противниците си, които искат неговата оставка.
Лидерът на Либералната демократическа партия Садаказу Танигаки посочи, че е крайно време „Кан да реши дали остава на поста си". Освен него, определени среди даже в управляващата Демократическа партия смятат, че премиерската рокада е необходима заради неуспешното справяне с кризата и необходимостта от формиране на нова коалиция начело на Япония. Наото Кан обаче няма намерение да подава оставка.
Междувременно група японски лекари предложи специална терапия за работещите в авариралата АЕЦ „Фукушима-1", които са изложени на риск от радиационно облъчване. Медиците призоваха специалистите да складират свои кръвни клетки, които в последствие могат да им бъдат трансплантирани.
Техниката предвижда складирането на автологичните периферни кръвни стволови клетки (PBSC), на които предстои да се превърнат в кръвни. Тази техника се използва при лечението на рак, като чрез нея се повишава броят на кръвните клетки след лъчева терапия.
Предложението идва от 4 японски болници, но медиците се оплакават, че не срещат подкрепа от ядрената индустрия, която се опасява за репутацията си. Въпреки това, лекарите са категорични: "Този подход ще бъде и най-добрата защита за индустрията: ако се случи фатален инцидент с работещите в централата, целият сектор може да се срине".
Компанията-оператор на централата "Токио Електрик" (ТЕПКО) ще изплати по 12 000 долара на всяко семейство и по 9 000 долара на самостоятелно живеещите жители на населени места в близост до "Фукушима-1", които се наложи да бъдат евакуирани заради ядрения инцидент.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети