И все пак уволниха шефа на НЕК

DenNews.bg
15.04.2011
размер на текста:

Красимир Първанов

Изпълнителният директор на Националната електрическа компания Красимир Първанов все пак беше освободен от поста. Решението е взето късно снощи от Съвета на директорите на Българския енергиен холдинг (БЕХ), а мотивът за освобождаването му е „грубо нарушаване на йерархичните правила и неспазване на установената процедура за водене на преговори".
За освобождаването на Първанов са гласували и петимата членове в съвета на директорите на холдинга, информира money.bg.
До избора на нов директор, НЕК ще се управлява временно от Михаил Андонов - главният счетоводител на компанията. Заместник-министър Марий Косев пък ще поеме овакантеното място в Съвета на директорите на НЕК.
За отстраняването на Красимир Първанов от НЕК се обяви енергийният министър Трайчо Трайков. Той обвини Първанов, че се е отклонил от възложения му мандат, като договорил с руската страна да парафираме проектодоговора за АЕЦ „Белене” до 1 юни. В последствие се разбра, че Първанов е действал след одобрението на вицепремиера Симеон Дянков.
Формално единствено бордът на холдинга, като собственик на НЕК, можеше да освободи Първанов. С тази рокада приключи и предизвикания миналата седмица скандал около сключеното с руската страна споразумение.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети