Условна присъда и глоба от 20 000 лв. за 16-ти милиона на Христо Ковачки

DenNews.bg
14.04.2011
размер на текста:

Условна присъда от 3 години с 5 г. изпитателен срок постанови Софийски градски съд за енергийният бос Христо Ковачки. На бизнесмена беше наложена глоба в размер на 20 000 лв., като съдът определи още една десета от имущество му да бъде конфискувано в полза на държавата. Ковачки трябва да изплати и разноските по делото, които са в размер на 42 500лв., информира news.bg.
СГС промени мярката му за неотклонение в подписка и гаранцията в размер на 200 000 лв. ще му бъде върната. Присъдата може да бъде обжалвана в законовия 15-дневен срок.
По първото обвинение за подадени справки и декларации с невярно съдържание с цел да избегне плащане на ДДС в размер на над 10 436 000 лв., съдът определи 3 години затвор и 20 000 лв. глоба.
По второто обвинение за това, че е упълномощил други лица, които да подадат данъчните декларации с цел да се избегне плащане на ДДС в размер на над 6 млн. лева и използване на документи за сключени фиктивни сделки, съдът определи лишаване от свобода за 3 години и конфискация на една десета от имуществото.
Окончателното наказание е най-тежкото от двата пункта на обвинението.
На излизане от залата Ковачки каза, че решението на съда е нелепо и присъдата е трябвало да бъде оправдателна.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети