Роднини спорват експертиза за смъртта по време на операция на Йорданка Виячка от Дупница

dennews.bg
14.04.2011
размер на текста:

Свекърът Милчо Виячки е внесъл оспорването на експертизата. Снимка: dennews.bg

Роднините на починалата по време на операция в частната болница в Дупница Йорданка Виячка оспорват шесторната експертиза за смъртта й пред Апелативна прокуратура, която осъществява специален надзор на делото след възлагане от Върховната касационна прокуратура. Според представения в Окръжна следствена служба в Кюстендил миналата седмица документ действията на анестезиолога д-р Станкева и операционния екип нямат връзка със смъртта на младата жена. До фаталния край се стигнало заради мастна емболия, твърят експертите.
Искането на близките на Йорданка Виячка е експертизата да бъде отхвърлена напълно, защото за тях тя е само един хвърчащ документ, под който подписите са си поставили лекари, не става ясно откъде са те, няма и поставен официален печат.
Свекърът на Йорданка Виячка- Милчо Виячки обясни, че за тях е обидно въпросната експертиза въобще да бъде представяна в такъв вид и с нея да се оспорва тази на светилото в съдебната медицина доцент Мария Грозева.
Близките на Йорданка Виячка ще настояват да бъде внесен най-после обвинителния акт и виновните за смъртта й да понесат полагащото им се по закон наказание.
5 години след смъртта на Йорданка Виячка на 6-и април 2006-а година делото все още не е влязло за разглеждане в съда.
На 15 февруари 2006 г. Йорданка е била оперирана заради възпаление на слюнчената жлеза. От представената медицинска документация става ясно, четя е била подложена на тест за алергия, който показал непоносимост към две от упойките. Тъй като в тялото й останали конци, наложило се да бъде направена и втора операция, която била насрочена за 6-и април. Близките й твърдят, че не й е бил направен алергичен тест преди поставянето на упойката и това е причината тя веднага да издъхне на операционната маса.В заключението от аутопсията е записано, че Йорданка Виячка е починала от белодробен оток.
Докато траеше разследването бяха назначени общо 7 експертизи. От тях става ясно, че анестезиологът д-р Станкева не е предложила на лекуващия лекар тест за алергия при болен с доказана алергия, макар че това й е било известно от предишна оперативна намеса. Преди фаталната процедура при поставяне на упойката на Йорданка Виячка на 6 април 2006 г. тя не е предложила и предварителна консултация с алерголог, за да се подготви пациентката за операция по негово предписание, сочат още експертизите.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети