Британският премиер с нечувани откровеня за имигрантите

DenNews.bg
14.04.2011
размер на текста:

Дейвид Камерън

Британските медии публикуваха реч на премиера Дейвид Камерън с нечувани досега коментари за имигрантите в страната. Въпреки че някои читатели оценяват изказванията му като фашистки, министър-председателят на моменти не пропуска да посочи и безбройните ползи за страната от труда на чужденците.
Основният апел на премиера към имигрантите е да учат английски език и да се интегрират, защото иначе създават напрежение в районите, където са се установили.
Консерваторът Дейвид Камерън не пропуска да хвърли камък и в двора на лейбъристите, като основният му упрек е, че именно те носят отговорност за най-голямата вълна от имигранти в историята на страната - около 2,2 милиона души в периода 1997-2009 г.
„Това оказва сериозен натиск върху училищата, болниците, жилищния сектор и здравното осигуряване като създава напрежение в обществото”, се казва в речта на премиерът.
Според Камерън лейбъристите са виновни, че са създали ситуация, в която всеки, който повдигне въпроса за имигрантите, е обвиняван в расизъм.
Медиите на Острова обръщат внимание, че езикът на министър-председателя няма да се хареса на коалиционните партньори от Либерал-демократическата партия, отбелязва dnevnik.bg.
Камерън ще заяви, че страната безспорно има полза от имигрантите: "Вървете в болниците и ще видите хора от Уганда, Индия и Пакистан, които се грижат за нашите болни. Вървете в училищата и университети и ще откриете преподаватели от цял свят, които вдъхновяват нашата младеж."
Според него обаче към бъдещите членове на сюза ще бъде приложен по-строг контрол в преходен период, а за имигрантите извън ЕС ще се налагат квоти. Освен това правителството внимателно ще обмисля кои професии да бъдат стимулирани и кои - ограничавани, за да не се окаже, че имиграционният контрол пречи на икономиката.


 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети