Община Дупница на съд в Страсбург заради външна WC

Днес работници събориха две незаконни тоалетни по заповед на РДНСК, къщите останаха без санитарни възли

Даниела Методиева
13.04.2011
размер на текста:

Работниците към РДНСК макар и с неохота, вършеха работата си. Снимки: dennews.bg

Без тоалетни останаха две къщи на улица „Свети Иван Рилски” № 201 в Дупница днес, след като бяха приведени в действиe заповеди на РДНСК-Кюстендил за незабавното им отстраняване.


В присъствието на полиция, служители от отдел „Незаконно строителство” към община Дупница и представители на РДНСК с къртачни машини и чукове работници към строителната инспекция разрушиха една от тоалетните, собственост на Иглика Божилова. Вчера нейните роднини семейство Въжарови, с които делят един двор, са извикали приятели, за да съборят тяхната незаконна тоалетна.

Иглика Божилова и 16-год. й син наблюдаваха рушенето на единствената тоалетна в къщата им.

На практика и двете къщи остават без санитарни възли, като алтернативата за Иглика и семейството й е да посещават тоалетната на съседите си. В по-неблагоприятна ситуация е второто семейство. Борис Въжаров е на легло и с 4 прекарани инсулта, съпругата му Иванка е с високо кръвно, а дъщеря им Снежана е със сърдечна недостатъчност и карцином.
Работниците, които събаряха двете постройки обясниха, че никак не им е приятно това, което вършат, но са принудени, защото изпълняват служебните си задължения.

 Семейство Въжарови, които са инвалиди, също останаха без WC.


Днес пред журналисти Иглика Божилова обясни, че ще заведе дело в Страсбург срещу община Дупница, защото са нарушени правата й. Тя се обоснова с факта, че в отговор на молбата й за узаконяване на строежа от общината й отговорили, че не могат да удоволетварят това нейно искане. За да й бъде издадено ново разрешително, постройката първо трябвало да бъде съборена и едва тогава да й бъде издадено друго разрешително за нова, като й се посочи и точно къде да бъде изградена тя.
Абсурдът в цялата тази ситуация става още по-голям според нея заради факта, че тоалетната в нейния двор е строена в далечната 1939-а година, когато баща й Ангел и двамата му братя Тодор и Димитър купил парцела, за да строят жилищата си. В продължение на години три фамилии ползвали тоалетната, а единственото незаконно в нея били тухлите, с които тя облицовала, за да бъде укрепена постройката.
Досега това така и не беше направено от служителите на общината, а събарянето вече е факт, обясни мотивите си Иглика Божилова.
До тази абсурдна за двете фамилии ситуация се стигнало заради неуредени между тях роднински отношения, след като не успели да си поделят имота, в който са построили двете къщи.

 Само тоалетното казанче е останало от тоалетната на семейство Въжарови, която вчера е съборена от наети от тях работници.


В основата на конфликта се оказала тяхна обща роднина Богдана Въжарова, която първа подала жалба за незаконната тоалетна на семейство Въжарови и за пристройка към къщата им. След като преди 2 години на място пристигнали служителите от незаконното строителство към община Дупница, те установили, че е незаконна и тоалетната на Иглика Божилова. Днес наети работници от Въжарови събаряха и пристройката към къщата, която е била построена от сина им Валентин преди 3 години.
Иванка Въжарова обясни, че имотът е бил общ на съпруга й Борис и двамата му братя Тодор и Димитър. След като двамата починали, започнали и родниските раздори за делба. Божана, която е съпруга на Тодор първо поискала пари за незаконната пристройка от сина на Въжарови Валентин и той броил 3 500 лв. с уговорката, че пред адвокат ще направят доброволна делба.

 Работници събаряха днес и останалата част от пристройката на сина на Въжарови-Валентин.

По-късно тя отказала, а след това започнали и споровете между Иглика Божилова и тях за тази част от двора, в която те построили тоалетните си, които са с обща стена. И двете семейства не разбрали, че Божана Въжарова е подала сигнал срещу семейство Борис и Иванка Въжарови въз основа на който са били издадени преди 2 години и заповедите за събаряне на незаконните тоалетни.
 

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети