Радиоактивният облак от „Фукушима-1” изсипа дъжд с йод в Румъния

DenNews.bg
13.04.2011
размер на текста:

Дъжд със съдържание на радиоактивен йод-131, паднал в Румъния доказа, че радиоактивният облак от авариралата при разрушителното земетресение в Япония АЕЦ "Фукушима-1" се е разпространил над цялото северно полукълбо.
По-високите нива на йод-131 са били засечени в дъждовна вода и овчето мляко в района на румънската област Сланик, съобщават местни медии, цитирани от news.bg. Пробите са били събрани от градовете Брашов и Сланик-Прахова в края на март и началото на април (27 и 29 март и 2 април).
Изследователите са категорични, че нивата, макар и необичайни, не са опасни за живота на хората. В заключението на доклада им се посочва, че радиоактивният елемент се е появил в Румъния в следствие на ядрения инцидент в японската АЕЦ „Фукушима-1".
Според ядрения регулатор в Румъния страната не е застрашена от радиоактивните емисии от АЕЦ „Фукушима-1", а направените проверки в румънската АЕЦ „Черна вода" са показали, че тя е по-безопасна от авариралата централа.
Премиерът Емил Бок заяви, че правителството ще обсъди резултатите от изследванията, след като получи докладите на всички специализирани служби.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети