Брацигово вдига ново априлско въстание заради обиден пропуск в историята

DenNews.bg
13.04.2011
размер на текста:

Жителите на Брацигово са на път да вдигнато ново априлско въстание, заради пропуск в учебник по история, в навечерието на 135-ата годишнина от Априлското въстание. Жители на града протестират, че родното им място не фигурира в учебника в урока за Априлската епопея, въпреки големия им принос в битките информира bTV.
Пропускът бил забелязан от внучката на местен общински съветник. В учебника на четвъртокласничката по предмета "Човек и общество" са изброени градовете, които участват в Априлското въстание, но Брацигово не се споменава никъде.
Градът е имал армия от над 1300 бойци и е бил непревземаевм в продължение на три седмици, благодарение на уникалната си отбрана. Характерно за брациговци е, че никъде другаде няма използвана черешова артилерия.
Децата от местното училище "Васил Петлешков" учат родната ни история по учебници от друго издателство, където също не се споменава нито името на Брацигово, нито това на Васил Петлешков - той е донесъл кървавото писмо, той го е прочел и тогава е започнало Априлското въстание в Брацигово.
Сега местните са написали протестно писмо до министъра на образованието, с което настояват учебниците да бъдат иззети и поправени, за да не се изопачават факти от родната история.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети