КГБ на път да хване атентатора от метрото в Минск

DenNews.bg
12.04.2011
размер на текста:

Президентът Ал. Лукашенко посети днес мястото на инцидента. Снимка: АР

Комитетът за държавна сигурност (КГБ) в Беларус е по петите на атентатора, задействал вчера бомба на перона на метрото в Минск. Взривното устройство с от 5 до 7 кг тротилов еквивалент е било заредено и с метални късове, за да пострадат повече хора. Бомбата, която е била оставена под пейка на перона, уби на място 12 души, а 149 са ранени, като състоянието на 22-ма е изключително тежко.
В съобщение на КГБ се казва, че към 1 часа в резултат на оперативно-следствени действия са получени данни по отношение на вероятния извършител на взрива. Провежда се операция по неговото издирване.
От своя страна прокуратурата е образувала дело за углавно престъпление "Тероризъм". В КГБ е създаден републикански оперативен щаб, а към разследването на терористичния акт днес се включват експерти от руската Федерална служба за сигурност, информира news.bg.
Утре-13 април е ден за национален траур.
Взривът стана на станция „Октябрская", разположена в центъра на града, на метри от сградата, в която се помещават администрацията и кабинета на президента Александър Лукашенко.
Президентът посети мястото на трагедията и остави цветя на окървавения перон. В обръщение към представителите на силовите ведомства и правителството президентът той призована предизвикателството да се даде адекватен отговор.
Беларуски експерти в областта на сигурността напълно изключват религиозни или национални мотиви в терористичния акт. По мнението на полковник Валерий Костко, бивш служител на беларуското КГБ, към това престъпление може да са съпричастни сили, които имат интерес от подкопаване на ситуацията в страната, но те нямат отношение към беларуската опозиция.
Според друг експерт по сигурността, пожелал да остане анонимен, от взрива могат да бъдат заинтересовани чужди сили, които се опитват да дестабилизират обстановката в Беларус.
Бившият министър на отбраната на страната Павел Козловски посочи, че едва ли зад него могат да стоят поляци или руснаци.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети