Олово и токсини в детските храни, най-отровни тези с етикет „био”

DenNews.bg
11.04.2011
размер на текста:

Високо съдържание на олово и токсини са били засечени в съставките, използвани за приготвянето на детски храни от водещи производители, като Organix, Hipp, Nestle и Holle, съобщава „Дейли мейл”, цитиран от dnes.bg.
Производителите уверяват, че примесите не представляват никаква опасност за детското здраве, но експертите не споделят оптимизма им.
Проучването било направено от шведски учени от медицинския университет в Стокхолм. Учените са установили наличие на арсен, кадмий, олово и уран.
Най-голямата концентрация на арсен е била открита в храните, приготвени на основата на ориз, при това именно продуктите, определени като „био“. Преди две години британската агенция по хранителни стандарти вече предупреди за оризовото мляко, съдържащо арсен. Веществото е способно да провокира не само отравяне, но и да предизвика ракови заболявания.
Арсенът попада в зърнените култури чрез торовете, а токсините – чрез почвата.
Според разчета на учените във всяка порция детска храна Organix съдържа 2 микрограма арсен, 0,03 микрограма кадмий и 0,09 микрограма олово.
В продукитте на HiPP – 1,7 микрограма арсен, 0,13 микрограма кадмий и 0,33 олово. В една от кашите на Holle е регистирарана концентрация на арсен от 7,3 микрограма, 0,38 микрограма кадмий и 0,26 микрограма олово.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети