Правителството на Кадафи прие мирния план

dennews.bg
11.04.2011
размер на текста:


Правителството на Кадафи прие предложенията за урегулиране на конфликта с помощта на мирни средства, предложени от Африканския съюз. Това е обявил президентът на ЮАР Джейкъб Зума, цитиран от АФП, съобщава news.bg.
Днес планът трябва да бъде представен на силите на опозицията и предвижда незабавно прекратяване на огъня, установяване на национален диалог, защита на чуждестранните граждани на територията на Либия и оказване на хуманитарна помощ на нуждаещите се.
Още вчера стана ясно, че хората от екипа на Кадафи вече са изготвили проект за конституция на Либия. Те все още не са уточнили какво ще бъде политическото устройство на страната и каква ще бъде ролята нан Кадафи в новата политическа система.

Свой план за разрешаване на конфликта представиха и САЩ. Белият дом предложи привържениците на Кадафи и бунтовниците да прекратят кръвопролитията, Кадафи да се откаже от властта и да заеме поста на почетен председател на Африканския съюз. Ръководството на страната трябваше да премине в ръцете на преходно правителство начело със сегашния премиер Багдади Али ал-Махмуди и опозиционни лидери.
Нито опозицията, нито правителството на Кадафи обаче се съгласиха с този вариант.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети