Бразислки учени подкарват коли от плодове

DenNews.bg
01.04.2011
размер на текста:

Бразилски учени разработват нова технология, която ще замени досегашната пластмасова каросерия на автомобилите с много по-подходящите, според тях, влакна от плдове.
Ръководителят на изследването, Алкид Лиао, смята, че здравите влакна, които трябва да заменят пластмасовите могат да се получат от меки плодове като ананаси, банани и кокосови орехи, информира bgfactor.org.
Става въпрос за т.нар. "нано-целулоза", която е една от най-силните видове влакна, като кевлара, добре познат материал, използван за производство на бронирани жилетки и брони. Но за разлика от кевлар, който се произвежда от природен газ или нефт, нано-влакната са изцяло възобновяеми.
Новият вид материал е също така устойчив на топлина и водоустойчив. Те могат да се комбинират със суровините, използвани за производството на пластмаси, което ги прави още по-здрави в дългосрочен план. Според Лиао, листата и стъблата на ананаса са най-ефективния източник на нано-целулоза от всички дървета. Той започнал работа заедно с Държавния университет на Сао Пауло в Бразилия, за да направи амбициите си реалност.
 

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети