1000 облъчени трупа стоят непогребани около „Фукушима-1”

Национализират частично компанията оператор на авариралата централа

DenNews.bg
01.04.2011
размер на текста:

Над 1000 тела на загинали при разрушителното земетресение и последвало цунами в Япония стоят непогребани около авариралата АЕЦ „Фукушима-1”. Заради изпуснатата от повредените реактори радиация труповете са силно облъчени. Прибирането им е затрудено, както от забраната за навлизане в районна, заради високите нива на радиация, така и заради риска от разпространение на радиоактивното замърсяване.
Телата са навсякъде-в коли, по улиците, сред развалините на къщите, информира АП, цитирана от news.bg.
По последна информация радиацията във водата в тунела под втори блок на “Фукушима-1” надхвърля 10 000 пъти нормалното радиационно равнище. Повишена е радиацията и в подпочвените води край турбинната зала на първи блок.
По официални данни за момента бедствията в Япония са отнели живота на 11 500 души. Най-вероятно обаче броят на жертвите от силното земетресение и последвалото цунами ще нарасне значително, защото властите продължават издирването на други 16 500 души.
Междувременно стана ясно, че японски министри и депутати ще внесат в хазната по 36 000 долара в помощ на пострадалите от труса, разтърсил Япония. За целта в рамките на половин година те ще връщат от заплатите си по 500 000 йени всеки месец.
Енергийната компания ТЕПКО, която е оператор на авариралата АЕЦ „Фукушима-1“, ще премине под контрола на правителството на Япония, но най-вероятно няма да бъде напълно национализирана. Това съобщава японският вестник „Майнити“.
Общата сума на претенциите към компанията във връзка с аварията в АЕЦ може да възлезе на над 11 трилиона йени /133 милиарда долара/.
По-рано председателят на съвета на директорите на компанията Цунехиса Кацумата заяви, че ТЕПКО разчита на финансова помощ от правителството, но ще положи всички усилия, за да избегне национализация.
Вчера стана ясно, че САЩ са готови да изпратят в Япония подразделение на морската пехота за радиационна, химическа и биологична защита за оказване на помощ при ликвидиране на последиците от аварията в АЕЦ „Фукушима-1“.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети