ВСС уволни дисциплинарно благоевградската съдийка Деница Урумова заради имотния скандал в Приморско

dennews.bg
08.03.2011
размер на текста:

Деница Урумова. Снимка: vesti.bg

Висшият съдебен съвет уволни дисциплинарно съдийката от Окръжен съд-Благоевград Деница Урумова заради имотния скандал в град Приморско, съобщава vesti.bg. 13 от висшите съдии са гласували за налагане на това наказание, шестима са били против, а двама са се въздържали. Според ВСС Урумова е уронила престижа на съдебната власт и е компроментирала честта си като магистрат.
Деница Урумова, която е дъщеря на съдията от ВАС Николай Урумов, стана известна миналата година, когато наяве излезе скандала с придобиването на евтини имоги отт магистрати в Приморско. От журналистическо разследване стана ясно, че тя у кепила терен в морския град с отстъпено право на строеж като крайно нуждаеща се.
През месец май миналата година комисията по "Професионална етика и превенция на корупцията" към ВСС започна дисциплинарни производства срещу всички съдии, намесени в скандала - Деница Урумова, Николай Урумов, Панайот Генков, Андрей Икономов и Веселин Пенгезов. Бащата на Деница Урумова Николай Уромев отказа да дава коментари пред журналисти и обясни, че ще говори едва, след като приключи световното пъвренство по футбол. Няколко дни по-късно той беше освободен от поста председател на Трето отделение във Върховния административен съд.
Кметът на град Приморско обяви след скандала, че ще предяви иск в съда да бъде обявен за нищожен договорът за отстъпено право на строеж, чрез който Урумова си построила като крайно нуждаеща се пететажна сграда край морето.Общинските съветници в Приморско категорично отхвърлиха предложенията на Урумова за решаване на спора извън съдебната зала.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети