Кадафи сменя царство за богатство

DenNews.bg
08.03.2011
размер на текста:

Снимка:: yahoonews.com

Либийският Лидер Муамар Кадафи е склонен да се оттегли от властта при условие, че напусне страната заедно с цялото си семейство и парите на фамилията. Това съобщава ВВС, цитирана от news.bg, с уточнението че информацията не е потвърдена на 100%.
Пак според източници на ВВС лидерите на бунтовниците, наречени Национален преходен съвет, са отхвърлили предложението, макар че по-рано излезе информация, че бунтовнически лидер Мустафа Абдел Джалил, бивш правосъден министър, предлага на Кадафи амнистия, ако си отиде мирно.
Междувременно плановете да се затвори за полети въздушното пространство над Либия започват да набират сила в отговор на бомбардировките срещу бунтовниците.
Великобритания и Франция пишат чернова на резолючия на ООН за обявяване на зона, забранена за полети. Темата ще бъде обсъдена и от министрите на отбраната на страните от НАТО на среща в четвъртък. Международната общност обаче не е единна по въпроса за забрана на полетите.
В Либия силите на режима бомбярдираха нефтеното пристанище Рас Лануф, което е в ръцете на бунтовниците. Военните, лоялни на Кадафи, завзеха Бин Джауад на запад.
Бунтовниците подготвят контраофанзива, докато силите на режима атакуват градчета около Триполи и на запад.
Либийския национален съвет, създаден от бунтовниците, е против чужда военна намеса, но иска помощ, за да парализира военната сила на Кадафи и бомбардировките над тях да спрат.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети