ОбС - Бобов дол пак отложи решението за общинската болница

След подсказки от шефовете на здравната каса и Регионалния здравен инспекторат комисия търси варианти за запазване на дейността

Десислава Панайотова-Янкова
07.03.2011
размер на текста:

Д-р Попниколов и д-р Кознички лично дойдоха на сесията в Бобов дол. Снимки: dennews.bg

По инерцията на години отлагане на решението за запазване на общинската болница „Д-р Стоян Сантев” в Бобов дол и днес Общинският съвет не излезе с конкретно становище за продължаване на дейността на лечебното заведение, като не сключи договор със здравната каса за финансиране през настоящата година и фактически беше закрито.
С емоционални и политически речи в дебатите днес се включиха почти всички съветници, селски кметове и граждани, но единствените експертни съвети дойдоха от шефовете на здравната каса и Регионалния здравен инспекторат д-р Матей Попниколов и д-р Христо Кознички. Макар и със закъснение, двамата дойдоха лично на сесията днес, за да изложат фактите и вариантите за продължаване дейността на болницата, както и възможностите за възстановяване на финансирането от здравната каса през следващата година.

Д-р Василева (правата) не беше подготвена с доклад.


Като първа точка в дневния ред на извънредното заседание на местния парламент беше включен доклад на изпълнителния директор на болницата д-р Красимира Василева. Тя обаче успя да посочи съвсем накратко какви са задълженията, трупани през годините, заявявайки че не е подготвена с по-подробна информация. Като причина за това тя посочи, че е била информирана за свикването на сесията и задължението да представи пред ОбС, който е принципал и собственик на болницата, подробен доклад на 2 март вечерта. „Как да се подготвя, като Карипова ми се обади точно преди празниците”, посочи д-р Василева, с което си спечели неодобрението на присъстващите.
Данните й за числеността на персонала също бяха посочени на око, тъй като днес тя щяла да освобождава още хора. По думите й обаче в момента в болницата работят двама лекари, 12 медсестри и 9 санитари, а задълженията за заплати и осигуровки са за над 203 000 лв.
Василева беше упрекната от атакистите Димитър Атанасов и Стоичко Стоянов и за това, че на своя глава е решила да откаже сключването на договор със здравната каса по две клинични пътеки за физиотерапия, за които болницата единствено покрива стандартите.
„Имам право на това по договора ми за управление. Освен това по тези пътеки през януари не е минал нито един пациент, а през февруари само един, а за да сключим договор, са нужни един лекар, четири сестри, санитар и един рехабилитатор”, посочи Василева, като по-късно обясни, че и рехабилитаторът е един от напусналите болницата.
От краткия отчет на изпълнителния директор стана ясно още, че осигуровките на персонала не са изплащани от месец май 2010 г., а заплати - от октомври. Наред със задълженията, надхвърлящи вече 1 милион лева, пред кметския екип на Бобов дол сега се изправя и големият проблем как да бъдат изплатени дължимите заплати, осигуровки, а и обезщетения на персонала, след като договорите на 52-ма души от персонала трябва да бъдат разтрогнати. На фона на космическите дългове, предимно към „Въгледобив”, ВиК и Мини „Бобов дол”, Регионалната здравна каса дължи на болницата едва 54 000 лв., стана ясно от думите на д-р Попниколов.
След прехвърляне на вината между болничния шеф, Общинския съвет и кметския екип съветникът от „Атака” Стоичко Стоянов посъветва градоначалника Грети Алексова „да си намери някоя болест и да се откаже от управлението на общината”. Думите му предизвикаха възмущението на колегите му и гостите в залата, но дадоха начало на словесни атаки от страна на бившия заместник-кмет на Бобов дол Валери Радлев.
 

Бившият зам.-кмет Валери Радлев обвини здравните шефове за състоянието на болницата.

С реч, която започна като гражданска позиция, червеният кардинал не пропусна да отбележи, че по време на управлението на бившия кметски екип „Каленичкова” ситуацията с прекратяване дейността на болницата не би била допусната. След „добре дошли” към д-р Попниколов и д-р Кознички Радлев ги обвини открито, че са причинили закриването на болницата с умишленото си бездействие.
Думите му моментално предизвикаха реакция у здравните шефове, които заявиха, че винаги са помагали на болницата в Бобов дол и ако към тях се сипят подобни обвинения, ще напуснат залата.
„Никой в тази зала да не ми говори за бездействие, защото колкото срещи и разговори са поискани, толкова са проведени. От август месец повтаряме, че има изисквания, които трябва да се покрият. И не защото ние искаме да закриваме болници, а защото за лечението и грижата на пациентите има условия, които са нужни и които в момента вашата болница не покрива. Никой не иска от вас болницата да покрие университетските изисквания за трета категория, но нищо не беше направено за покриване и на минималните стандарти”, отвърна д-р Кознички.
Искреността на думите му предизвика реакция у присъстващите граждани, като Васил Кацарски на висок тон заяви, че няма смисъл да се търси виновник, защото всички в залата – и съветници, и кметове, са виновни за състоянието на МБАЛ. Затова и той посъветва към решаването на въпроса да се тръгне като за първа копка. „Да не бързате да разпродавате апаратура и да давате помещения под наем, защото за миналата година има 28 нови болници открити и може и нашата да тръгне”, обясни той.
Д-р Кознички и д-р Попниколов припомниха, че за дейността на вътрешно, детско и отделението по физиотерапия има разрешение за дейност, но болницата не покрива стандартите за сключване на договори по клинични пътеки, което означава, че финансирането няма да става от държавата. Това обаче не означава, че болницата не може да работи срещу заплащане в кеш, приватизацията й или превръщането й в дъщерно дружество.
Решението за продажба, което ОбС взе още през пролетта на 2010 г., според тях обаче е без стойност, тъй като там е залегнала продажба на 75% от акциите.
„Една болница е или частна, или общинска, или държавна. Решаването на проблемите в Бобов дол се отлагаше с години и това усложнява нещата допълнително. Все пак има договор между Касата и Медицинския център на болницата и така е запазена доболничната помощ. Рентгеновият кабинет и лабораторията имат разрешителни и поне хората няма да се разкарват до Дупница и Кюстендил за изследвания. Не може обаче да се олекотява значението на стандартите, защото хирургия, детско и вътрешно няма как да работят добре без микробиологична лаборатория. Едно е детето ви да е с настинка - тогава личният лекар го преглежда и назначава лечение, но нали ако е с пневмония, трябва да се установи причинителят”, обясни д-р Попниколов, като изтъкна, че за разлика от други места в Бобов дол екипите на Бърза помощ са запазени на 100%, за да се покриват спешните случаи.
„На Бобов дол е нужна добра доболнична помощ, каквато има и Бърза помощ, защото, както и да го смятате, когато болницата беше на високо ниво, общината беше над 8000 души. Реално погледнато 3000 души не могат да издържат болница”, уточни д-р Кознички.

Никога залата на ОбС не е била толкова пълна.


След думите му последва реплика, че в Бърза помощ не могли да направят и шев, защото нямали барабан, а майка с деца била върната от болниците в Дупница, защото нямало места.
„Аз искам да попитам може ли да спре дейността на нашата болница, която има чудесна сграда и апаратура, а в общинската болница в Дупница е мръсно и условията са като при война. За какви стандарти говорим? И ето - нашите хора ще връщат, защото е ясно, че двете болници в Дупница нямат достатъчен капацитет”, попита съветничката Мариана Кацарска.
В отговор д-р Кознички обясни, че РЗИ и РЗОК проверяват стандартите, а хигиената е работа на Регионалния център по опазване и контрол на общественото здраве.
„Лечението в Бобов дол остава адекватно с наличието на Медицински и Спешен център. Сега трябва да направите всичко възможно за запазване на лабораторията и рентгена, защото микробиоложката ви е добра, но не може да я държите без заплата. Въпросът е, че медицината вече иска качествен мениджмънт, защото лекарите се купуват и няма кой да стои без заплати. Болницата има разрешителни за дейност. Ако се намери персонал и се осигурят договори с клинична и патоанатомична лаборатория, нещата ще се оправят. Но какво се случва в действителност. Д-р Василева има прекрасна частна практика, същото се отнася и за колегите в Дупница - имат частни практики и центрове изрядни, а що се отнася до общинските болници, не вървят. В Бобов дол има и хоспис, защо не беше кандидатствано за пътеки за долекуване”, попита още д-р Попниколов, при което д-р Василева напусна залата с думите, че няма какво повече да каже.
 

Шефът на минните спасители Сашко Стоичков (в дясно) почти със сълзи обясни, че болницата е важна за миньорите и работниците.

Шефът на минните спасители Сашо Стоичков също се включи в дебатите с емоционална реч и припомни, че на територията на общината има 3000 работници в рисковото производство и попита миньорите в носилките ли ще измират. На думите му д-р Попниколов отвърна, че и в миналото пострадалите при аварии са лекувани в Дупница или направо в „Пирогов”.
„А щом искате да има болница, защо мините не опростят дълговете на болницата или направо не отпуснете по 4000 лв. на месец за заплати на четирима хирурзи, за да има отделение?”, попита Попниколов.
В края на разгорещената сесия ОбС все пак взе решение за сформиране на комисия от 9 души съветници и граждани, която до две седмици да излезе със становище за бъдещето на болницата. Д-р Попниколов изтъкна, че основната задача е запазване на апаратурата и сградата, тъй като заради огромните дългове има опасност за влизане на съдия-изпълнител и разпродажбата им.
 

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети