Белки рушат православен храм от 1885 г. в кочериновско село

Десислава Панайотова-Янкова
06.03.2011
размер на текста:

Среднощни набези на белки рушат православен храм, строен през 1885 г. в кочериновското село Драгодан. Единственото спасение е ремонт на покрива, за който са необходими около 6 000 лв.
Докато се чака отпускането на финансова помощ от страна на общината обаче течовете, причинени от малките хищници безвъзвратно унищожават стенописите в храма.
Според кмета на Драгодан Димитър Перчеклийски, ако не се предприеме спешна подмяна на старите керемиди с цигли красивите стенописи ще бъдат унищожени напълно, а влагата ще засегне цялата конструкция на храма.
„Белките обръщат керемидите, за да ловят врабчетата, който гнездят там и да събират питите на пчелите. Щом разместят керемидите отварят течове. Клисарят през седмица се качава да пренережда керемидите, но това не е решение”, обяснява Перчеклийски.
Покривът на кметството и други сгради на селския площад са в същото състояние, но най-голямата тревога е за черквата.
Преди години с частичен ремонт били подменени гредите на покрива, а сградата била измазана от външната страна. Именно бялата мазилка, на пръв поглед дава вид, че за черквата се полагат грижи и тя е в добро състояние.
„Благодарни сме, че тогава общината направи този ремонт, но всичко ще бъде напразно, ако не се предприеме подмяна на керемидите. Тогава не бяха поставени улуци и новата мазилка на места вече пада”, казва още кметът на селото.
Издутите от водата стенописи и олюшени лица на светци са страшна гледка. „Още повече, че тази черква е била единствената от тази страната на реката. Че е строена с труда и даренията на нашите деди в много по-страшни от сегашните времена. Ако загубим стенописите ще бъде престъпление”, смята Перчеклийски и се надява на помощ не само от страна на общината, но и от архиерейския наместник на Дупнишко отец Георги Паликарски.

Вижте повече в рубриката Общество: www.dennews.bg/news/2011/3/6/1528-belki-unishtojavat-126godishna-curkva-v-kocherinovsko-selo

 

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети