Външният министър на Либия избяга в Англия

DenNews.bg
31.03.2011
размер на текста:

Външният министър на Либия Муса Куса взе еднопосочен билет към Англия, където поискал убежище.
Бягството на Куса в знак на протест срещу либийския диктатор е силен удар по Муамар Кадафи.
Говорител на британското министерство на външните работи е потвърдил, че либийският външен министър е подал оставка и е пристигнал в страната.
Британското правителство окуражава хората около Кадафи да го изоставят, съобщава “Ройтерс”, цитирана от dnevnik.bg.
Външният министър е един от най-високопоставените представители на режима в Либия, дезертирали след избухването на бунта в средата на февруари. Муса Куса бе ключова фигура в правителството на Кадафи и е архитектът на драматичната промяна във външната политика на северноафриканската държава, която бе приета обратно в международната общност преди няколко години след десетилетия на изолация и санкции.

 

Наред с политическия удар по Кадафи, продължават и военните атаки срещу армията му.

 

През цялата изминала нощ самолети на международната коалиция бомбардираха цели в югоизточно предградие на Триполи.
Междувременно бунтовническите сили започнаха да се връщат в град Брега, след като вчера отстъпиха оттам пред наближаващите правителствени войски. Лоялните на полковника военни спечелиха позиции на изток към бастиона на опозицията Бенгази, след като въстаналите се оттеглиха от Адждабия, разположен на 150 км от Бенгази, съобщава news.bg.
Представители на опозицията в южния град Куфра пък обявиха, че войници от елитната бригада “Хамис” са се присъединили към бунтовниците.

 

Президентът на САЩ Барак Обама разреши днес на ЦРУ да провежда тайни операции в Либия в подкрепа на бунтовниците.

 

Междувременно влиятелният председател на комисията към Камарата на представителите за разузнаването Майк Роджърс обяви, че на този етап е против това Съединените щати да въоръжават либийските бунтовници.
Представителите на правителството съобщили, че САЩ са похарчили до момента за операциите половин милиард долара. Оттук нататък кампанията може да излиза по 40 милиона долара месечно, съобщава dnes.bg.


 

Четирима българи бяха евакуирани от Либия със самолет на руското министерство на извънредните ситуации. Сънародниците ни успели да преминат границата и да стигнат до Тунис, откъдето са били качени на самолета. Ил-62 е транспортирал 110 души, които вече са в Москва.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети