Европейски духовници взимат назаем идеи от Бараково

Десислава Панайотова-Янкова
30.03.2011
размер на текста:

Отец Кючюков (вляво) беше домакин в Бараково. Снимка: Православен център

Европейски духовници взеха идеи назаем от свещеника на кочериновското село Бараково, което е част от Неврокопската епархия, на път за Рилския манастир днес. Посещението на свещениците от Румъния, Италия, Норвегия, Франция и Естония се превърна в истински празник в китния двор на селския храм, лично поддържан от отец Светослав Кючуков и съпругата му Мирела. Особено впечатление на гостите направи дегустацията на местни продукти, от производители в село Бараково – вино, сладка от ягоди, малини, домашен мед.
Всички духовници, участващи във визитата, са представители на селски енории и затова след посещението в Православния център в Благоевград нямаше как да подминат Бараково на път за Светата обител.
„Освен че, обменихме опит за това как по-добре да вършим работата си в такива малки енории, гостите много харесаха идеята, която ние вече реализираме тук за неделно училище за възрастни”, обясни за dennews.bg отец Кючуков.
Посещението в България е за четвърта поредна година по проект „Интеркултурни методи за развитие на общността”, финансиран от ЕС и реализиран от богословски училища в цяла Европа.
Гостите посетиха и частния музей „Иван Балабнов” в дома на братята Методи и Иван Панайотови, в който е събрана историята на село Бараково.

 

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети