Скандалната Калина Илиева набутала Сапарева баня с дълг от 500 000 лв.

Неразплатени от държавата средства по САПАРД опетниха финансовото досие на общината

Десислава Панайотова-Янкова
30.03.2011
размер на текста:

Заради скандалната бивша шефка на Фонд „Земеделие” Калина Илиева община Сапарева баня увисна с дълг от над 500 000 лв.

Заради скандалната бивша шефка на Фонд „Земеделие” Калина Илиева община Сапарева баня увисна с дълг от над 500 000 лв. и има опасност сметките й да бъдат запорирани по искане на фирми изпълнители на проекта за изграждане на канализация в село Ресилово.
Макар и с чисто финансово досие курортната община се нареди в списъка с десетки бенефициенти по програма САПАРД, които не могат да получат парите си, въпреки че са защитили и реализирали проекти по европейската програма. Както е известно, България беше принудена да върне милиони евро на Брюксел заради съмненията, че по време на управлението си Калина Илиева е злоупотребявала със сметките на програмата. Името на Илиева нашумя първо покрай скандала, че е крила бремеността си от земеделския министър Мирослав Найденов зад болнични за тежко заболяване. След това стана ясно, че те е била назначена в министерството с фалшива диплома от немски университет, а по-късно беше предадена на прокуратурата и заради съменения за залоупотреби със средствата от сметките на САПАРД.
„Ето, че и нашата община е една от пострадалите, защото един неподходящ човек се е оказал на неподходящото място”, кометира ОбС-шефът в Сапарева баня Венчо Златанчев.
За реализирането на проекта за канализация на село Ресилово община Сапарева баня сега ще трябва да чака близо 1 500 000 лв. да бъдат отпуснати от държавния бюджет.
„Ние трябваше вече да сме ги получили от САПАРД и да сме забравили, а сега тези пари ще дойдат от джоба на всички българи. А колко ще чакаме никой не знае”, коментира още Златанчев.
Общината все пак е успяла да се разплати с фирмите-изпълнителки с около 30% за извършените от тях дейности. Но защото като бенефициент сключва договорите от свое име, сега има опасност фирмите, които все още чакат парите си, да заведат дела и да се стигне до запориране на сметките на общината. Другото притеснение, е че фирмите работили по канализацията, са изправени пред фалит заради неизплатените средства.
„Ние не сме хората, които ще кажат дали Илиева е виновна или не, но наистина общината ни пострада покрай този скандал”, коментира и заместник-кметът Васил Маргин.
Дългът от 500 000 лв. всъщност е именно към държавата, защото когато е започнало изпълнението на проекта на община Сапарева баня е бил отпуснат безлихвен заем. Покриването му пък трябвало да се реализира именно след превеждане на траншовете от САПАРД.
 

Най-четено

Темите от "Сапарева баня"

Етикети