Препитват единствения кандидат д-р Таушански на конкурса за управител на общинската болница в Дупница

Основен акцент в концепцията е промяна на отношението към пациентите и преквалификация на кадрите

Даниела Методиева
30.03.2011
размер на текста:

Д-р Любомир Таушански представя концепцията си за управление на болницата. Снимки: dennews.bg

Единственият кандидат за шеф на общинската болница в Дупница д-р Любомир Таушански, който и в момента изпълнява длъжността, представя на събеседване концепцията си за управление за следващите 4 години пред комисията в Кръглата зала на администрацията. Д-р Таушански премина през първия етап на конкурса, на който бяха съпоставени представените от него документи с тези, които се изискват с решение на общинския съвет за насрочване на процедурата.
Преди да влезе в залата, д-р Таушански обясни пред журналисти кои са основните акценти в неговата програма за управление на болницата, като наблегна основно на коренна промяна на отношението на персонала към пациентите. Друг основен момент през следващите 4 години според него трябва да бъде превалификацията на кадрите, като общинската болница ще поеме всички разходи за това. В момента от 64 лекари в болницата, 49 са със специалност.
Що се отнася до исканията на по-голяма част от общинсите съветници и депутатът от ГЕРБ Емил Гущеров д-р Таушански да започне съкращения, той бе категоричен, че е оптимизирал броя на служителите си и няма накъде повече.

Комисията прегледа документите и започна събеседване с кандидата.„Администрацията ни е само от 8 човека, имаме 13 шофьори, 6 кухненси работници, 61 санитари, 136 медицински сестри. Ако си позволя съкращения, болницата е застрашена да бъде атакувана от Здравната каса заради липса на необходимия брой персонал и да не можем да подписваме договори”, обясни д-р Таушански.
Във връзка с остарелия автопарк и критиките от депутата Емил Гущеров, че се харчат много пари за гориво и ремонти, д-р Таушански обясни, че народният представител е идвал само веднъж на разговор с него и не е видял нито веднъж в какво състояние са линейките, които са на по 30 години.
Д-р Таушански обясни, че за ремонти са похарчени за миналата година едва 9 000 лева, а през последните години са купени две нови уазки и един реанимобил марка „Мерцедес”.
Преди да влезе на събеседване с членовете на конкурсната комисия, д-р Таушански се похвали, че днес са разписани фактури на стойност 110 000 лева, които трябва да бъдат преведени от Здравната каса за преминали пациенти извън определения лимит за месец август миналата година.
Какво ще бъде становището на комисията, ще стане ясно най-късно до края на седмицата, обеща председателят Мария Попова.
Преди да влезе на събеседване с представителите на комисията, д-р Таушански обяви и добрата новина, че към днешна дата задълженията на здравното заведение реално са 74 000 лева, като този недостиг ще се покрие с фактурираните днес 110 000 лева, които ще се преведат от Здравната каса.
Към 31-и деември общинската болница има да получава пари в размер на 488 000 лева от Здравната каса, Министерство на здравеопазването, от общините за плащания към ТЕЛК.
Болницата има 34 000 лева по сметката си в една от банките, а още 129 000 лв. са в складовете под формата на лекарства, храни, консумативи и горива. 397 000 лева са задълженията н общинската болница към доставчици, 180 000 към персонала за заплати, още 60 000 за осигуровки и 88 000 под формата на гаранции към доставчици.
 

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети