Пламен Соколов: Първо си искаме парите от касата за дейността през януари и февруари

Десислава Панайотова-Янкова
29.03.2011
размер на текста:

Пламен Соколов (вляво) с един от твърдите си привърженици в ОбС Васил Велинов. Снимка: dennews.bg

-Д-р Соколов, кое ще е първото нещо, което ще направите като управител на МБАЛ „Д-р Стоян Сантев” в Бобов дол?
-Първо ще проведа разговор с шефа на Здравната каса в Кюстендил за превеждане на средствата за извършената дейност през януари и февруари. Хирургия, детско и вътрешно отделение са работили през тези месеци, така както в предходната 2010 г. и никой не е виновен, че рамковия договор се сключва в края на февруари и началото на март. Така че тези средства са заработени, има излекувани хора, има вложен труд и парите трябва да бъдат преведени. Затова ще говорим с касата в Кюстендил, но ще потърсим съдействие и от депутатите от региона. Освен това, ще поискаме от ръководството на НЗОК на национално ниво да бъде направен анекс към договора за 2010 г., така че тези 60 000 лв., които са изработени, да бъдат платени. Това би помогнало на персонала в не малка степен. Следващото нещо е да осигурим охрана на сградата, защото медицинската апаратура е скъпо удоволствие. Затова в тази насока трябват незабавни мерки.
Не са направени постъпки за подновяването на няколко лиценза и разрешителни за дейност. Затова трябва да подновим лиценза за клиничната лаборатория и рентгена. Това са първите стъпки.
А както регионалният шеф на касата обясни, след като бъде осигурен персонал и нещата влязат в релси през второто полугодие, могат да се подпишат и договори по клинични пътеки. Тук искам да кажа, че МЦ „Панацея” може да подсигури по-голямата част от персонала.
-Това означава ли, че въпросът с лекарите вече е решен?
-Ние лекарите ги имаме. За детско отделение мога да кажа, че още днес е решен. Но това ще стане, само ако здравната каса, в лицето на д-р Попниколов удържи на това което каза на сесията в Бобов дол, на която присъства заедно с шефа на Регионалния център по здравеопазване д-р Христо Кознички. Те казаха, че в мига, в който болницата отговори на критериите, няма да има проблем.
Ще потърсим съдействието на депутатите, за да може да се възползваме за двете лаборатории които липсват в Бобов дол. Или да използваме тези на окръжната болница в Кюстендил или двете в Дупница. Не е сериозно този камък да обръща каруцата.
Другото, което веднага трябва да се направи, е една ревизия, защото задълженията са големи. Затова и аз ще работя без хонорар.
-Казахте, че ще се водят разговори с кредиторите.
-Да, с всеки от тях, като започнем от най-големите, защото има и такива на които дължим по 100 лв. Заедно с кмета и хора от ОбС трябва да се изготви погасителни планове.
Обръщам се обаче и към лекарите в Бобов дол, защото тук трябва да има Спешно звено. На първо време „Панацея” ще направи спешен кабинет, както се казва да сложим няколко конеца, за да може да дадем първа помощ. Ще организираме и добра комуникация между здравните заведения в региона, ще разговаряме и с д-р Георгиева (началник на Спешна помощ в Кюстендил) за организиране на максимално добро звено в Бобов дол.
-А защо въобще се захващате с тази кауза? Болницата е без договор с касата, на практика закрита, с огромни задължения.
-Това е предизвикателство за мен. От София до Петрич няма място, където да се прави смяна на стави. Говорил съм с водещи лекари, аз самият съм ортопед. Бобов дол има прекрасна база и ако направим необходимото хората ще идват тук да сменим става, вместо да ходи в София. Така че болницата не е загубена.
На 7 април с управителя на МЦ „Панацея-2001” д-р Кармелита Кацарска ще организираме коктейл в Бобов дол, защото приемаме това като ново начало. Тук има потенциал. Има население около 10 000 души. Освен всичко друго, тези хора боледуват. Щом има боледуващи хора има потенциал за развитието на болницата. Затова приемам работата тук като предизвикателство. Много е лесно човек да седне на оседлан кон. Аз съм си оседлал коня в Дупница-„Панацея-2001” функционира добре.
Аз ви казвам, че в Бобов дол ще има здравеопазване и то добро.
-Задава ли се есенна битка? Ще се кандидатирате ли за кмет на Дупница?
-Ще има битка през есента, но Дупница е тема на друг разговор. Важно е, че в Бобов дол ще има здравеопазване. Ще има лекари, ще се издават свидетелства за шофьорска книжка, за оръжие. Всичко това, за което преди хората са пътували до Дупница.
-Очаквате ли подкрепа от Христо Ковачки за болницата?

-Ще направим среща и с него. Аз съм сигурен, че той мисли както и аз мисля в момента в посока, че трябва да има здравно заведение в Бобов дол. Сега предстои да видим в каква форма точно.
Апелирам и към колегите от общинската и частната болници в Дупница също да помогнат, защото лекарите могат само да спечелят, а хората в Бобов дол да имат болница.
-Не Ви ли притеснява, че влизаме в предизборна кампания и може да се дадат обещания, които след това да не се изпълнят?
-Желязото се кове докато е топло. Сега е моментът да натискаме.
-Ще се разберете ли с д-р Попниколов?
-Не виждам причина да не се разберем. Важно е дали той ще изпълни всички обещания, които даде на сесията, когато беше в Бобов дол- че при покриване на стандартите ще има договор за пътеки. 

На сесията на ОбС-Бобов дол днес д-р Пламен Соколов беше избран за управител на закритата МБАЛ „Д-р Стоян Сантев”. Сред първите неща, които ще направи, е да преразгледа договорите за наем и всички наематели да минат на собствени електромери и водомери, за да не трупат сметки към и без това огромните задължения на болницата. Соколов обеща да дава всяка седмица информация на ОбС за работата си като управител.

Последни интервюта

Етикети