Министър Цветанов: Чакаме положителен доклад за Шенген до дни

Сапарева баня ще даде своя принос за изборната победа на ГЕРБ, уверен е вицепремиерът след посещението в курортния град

Десислава Панайотова-Янкова
29.03.2011
размер на текста:

Цветан Цветанов Снимка: dennews.bg

- Г-н Цветанов, доволен ли сте от хода на събранието в Сапарева баня?
- На събранието присъстваха членовете на ПП ГЕРБ в Сапарева баня, за да може действително да се избере най-доброто общинско ръководство. Смятам, че изборът, който беше направен, е максимално демократичен и съм убеден, че в рамките на седмица след като получим официално протоколите, ще се произнесем с решение.
- Компрометирана ли е структурата на ГЕРБ в Сапарева баня от това, което се случи с предишния местен лидер (б.ред. Росен Тимчев е разследван, че е прехвърлил в лична сметка 5000 лв., предназначени за църковното настоятелство)?
- Днешният избор дава отговор на въпроса. Важно е днес как е минало събранието, защото то е легитимното, и на база на гласуването ще бъде определен официалният избор за общинското ръководство. Самият факт, че присъстваме лично, е един ясен знак за нашата подкрепа за община Сапарева баня. Надявам се, че на предстоящите местни избори и президентския вот Сапарева баня ще допринесе с резултатите си за победата на ГЕРБ.
- Има информация, включително и на хора от ГЕРБ на местно ниво, че кметът на Сапарева баня е разработван от ДАНС. На това ли се дължи идването Ви тук?
- Днес присъствам тук на едно чисто партийно събрание. Министрите са част от политическия живот. И освен това, което изпълнявам като задължения на министър, все пак аз съм заместник-председател на ПП ГЕРБ и това е част от работата ми, която трябва да върша чисто партийно.
- А с какво е интересна една малка община като Сапарева баня?
- ГЕРБ не дели общините на малки и големи, на важни и не. Всяка една община е част от България. Ние имаме уважение и се стремим да посетим всяка община. От 2007 г. съм посетил всички общини и десетки села, защото всяко населено място има своите проблеми, които трябва да бъдат решени.
- В продължение на тази мисъл какви проблеми чухте тук, в Сапарева баня?
- Всичко беше концентрирано предимно в избора на общинското ръководство. Но това, което успях да разбера, е, че тук хората подкрепят действията на правителството. Има пропилени 20 г. за реални политики в интерес на обществото. Днес констатацията е, че сме в тежка икономическа криза. Разбира се, ние не можем да наваксаме с всичко, което е пропиляно за тези години. Затова се чудя как на форуми като митинга на БСП в събота застават точно тези, които са част от тежкото наследство, което имаме ние днес. Защото БСП управляваше и 1996 г. - фалитът на банковата система. Тези възрастни хора, които бяха на митинга в събота, загубиха спестяванията си точно от политиката на БСП. По време на управлението на тройната коалиция България получаваше най-критичните доклади на страна - членка на ЕС, спрени бяха еврофондове, а бюджетът - изхарчен. Днес въпреки тези трудности концентрираме ресурси да усвоим повече пари от европейските програми. Давам за пример Шенген. Това, което правителството е имало възможност да усвои през 2007 и 2008 г. по годишните индикативни програми, които са заложени от предишното правителство, трябваше да се изхарчат 160 милиона евро. А знаете ли колко бяха изхарчени до август 2009 г. - 33 милиона. Останалите бяха договорени и бяха извършени процедури от това правителство в рамките на 8 месеца. Защото, ако не бяхме направили това, за да усвоим тези пари, трябваше да ги върнем на Брюксел и трябваше да финансираме техническата помощ по Шенген с пари на българския данъкоплатец. Ние успяхме да усвоим парите, да покрием техническата помощ и сега чакаме резултатите от експертната комисия, която беше от 21 до 23 март. Надявам се, че в началото на април ще получим положителен доклад.
- Новият председател на ГЕРБ - Сапарева баня ли ще бъде и кандидат за кмет на общината?
- Всичко зависи от това, което се предложи отново на събрание за номинациите за кмет. Това, което мога да кажа, е, че не е задължително да има припокриване, но няма пречка, ако хората така пожелаят.
- Тук са и началникът на Областната дирекция на полицията в Кюстендил, и началникът на РПУ – Дупница. За какво разговаряхте с тях?
- Основният акцент е опазването на селскостопанската продукция. Кюстендилско е емблематично с черешите, но е известно и с конфликтите, които е имало в годините назад по време на черешовите кампании. Миналата година създадохме изключително добра организация и нямаше нито един инцидент. Другото важно и недопустимо за нас са картелните споразумения. Точно за това се разбрахме областният управител Любомир Анчев да инициира кръгла маса преди сезона, на която ще присъствам аз лично или ще изпратя представители на Охранителна полиция и жандармерията с производителите и местната власт, за да не се допусне това, което беше констатирано миналата година. Но знаете, че след моето посещение и последвалата констатация секретарят на общината беше уволнен.
- Трябва да се опази селскостопанската продукция, но на много общини се налага да дофинансират полицията, за да има гориво за патрулките. Как ще коментирате това?
- Държавата днес има възможност да даде толкова средства. Разбира се, че има моменти, в които търсим съдействие на местната власт. Но целта на всички ни е да гарантираме, че реколтата на производителите ще бъде опазена.