Кадафи призова за прекратяване на операцията

DenNews.bg
29.03.2011
размер на текста:

Кадафи определи действията на съюзниците като „варварска офанзива".

Либийският лидер Муамар Кадафи отправи призив за прекратяване на военната операция в страната. В писмо, адресирано до страните - участници в международната коалиция, той определи действията на съюзниците като „варварска офанзива".
Силите, верни на диктатора, са отблъснали бунтовниците на изток от родния град на либийския лидер Сирт в посока на Бин Джауад, съобщи БиБиСи, цитирана от news.bg.
Въстаниците обаче са отбелязали силен напредък в позициите си на запад от Бенгази в последните дни. Така в ръце на бунтовниците са преминали основни нефтени терминали в Либия, сред които Ес Сидер, Рас Лануф, Брега, Зуетина и Тобрук.
Междувременно се появи информация за ракетна атака на военновъздушните сили на международната коалиция в западните покрайнини на либийската столица Триполи.
Американски части пък са атакували три либийски кораба. Сред тях е и плавателен съд на бреговата охрана, съобщи Ройтерс, позовавайки се на военни източници.
Целта на съюзниците да им попречат да стрелят безразборно по търговски кораби на пристанище Мисрата.
Сраженията в Джамахарията се водят на фона на започващата в Лондон международна среща за бъдещето на Либия. В нея ще участва и българският външен министър Николай Младенов.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети