Япония иска френска помощ за „Фукушима-1”

DenNews.bg
28.03.2011
размер на текста:

Япония поиска помощ от Франция за преодоляване на кризата в ядрената електроцентрала „Фукушима-1" след разрушителното земетресение и последвалото го цунами, които удариха страната на 11 март. Новината бе съобщена от френския министър на промишлеността Ерик Бесон, съобщи news.bg.
Преди дни от ръководството на EDF съобщиха, че за Япония заминава 130 тона специализирана техника, включително роботи, които могат да извършват дейности вместо човека при ядрени аварии.
Междувременно, японското министерство на здравеопазването отправи предупреждение към пречиствателните станции в цялата страна да спрат постъпването на дъждовни води и да покрият басейните си с платнища, за да защитят източниците на питейна вода от радиоактивен дъжд.
От своя страна "Грийнпийс" призова японското правителство да разшири евакуационната зона около авариралата АЕЦ, тъй като организацията твърди, че е открила завишени нива на радиация извън определения периметър, съобщи "Ройтерс", цитирана от dnevnik.bg.
В понеделник операторът на централата TEPCO обяви, че високо радиоактивна вода от един от реакторите е изтекла и е попаднала в комплекса.
Японските власти евакуираха хората в радиус от 20 км. От атомната централа и посъветваха населението от 20 до 30 км. да не напускат домовете си. Според „Грийнпийс” обаче тези мерки не са достатъчни.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети