Турски съд призна Нобеловия лауреат Орхан Памук за виновен, обидил народа

DenNews.bg
28.03.2011
размер на текста:

Орхан Памук

Носителят на Нобелова награда за литература Орхан Памук беше признат за виновен от съда в истанбулския район "Шишли", за това че е оскърбил турския народ, съобщава в. "Хюриет", цитиран от dnevnik.bg.
Най-известният турски писател сега ще трябва да упражни математиката си, тъй като в решението на съда е записано, че той трябва да изплати 6000 турски лири (3800 долара) на петимата души, подали жалба срещу него през 2005 г.
Памук е осъден за изявление, публикувано в цюрихския вестник "Тагес-Анцайгер", че в Турция са убити милиони арменци и 30 000 кюрди, но никой освен него не се вълнува от това. Срещу Памук бе внесен съдебен иск от юриста Кемал Керинчсиз и от роднините на четирима турски войници, загинали в бойни действия.
Първоначално искът бе отхвърлен от съда, който реши, че не трябва да се определят щети, нанесени от думите на Памук на конкретни представители от народа, които се явяват и ищци, но апелативният съд върна делото за ново разглеждане.
В момента един от ищците, Кемал Керинчсиз, бивш ръководител на турската Асоциация на юристите, се намира в ареста. Той е обвиняем по делото за антиправителствената организация "Ергенекон", една от целите на която, според турските власти, е била убийството на Орхан Памук.
 

Орхан Памук е роден през 1952 г. в Истанбул. Творчеството му е преведено на над 50 езика, а на български са издадени осем негови романа и мемоари. Продажбите от книгите му надхвърлят седем милиона копия. Най-известният турски писател е носител на много литературни призове, а през 2006 г. стана Нобелов лауреат. През есента на миналата година той получи награда на името на Норман Мейлър. Преподава в Колумбийския университет сравнителна литература и творческо писане.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети