Похитителят от Сливен остава в ареста, Марин Марковски готов да го защитава

DenNews.bg
28.03.2011
размер на текста:

Стефан в съда днес. Снимка: БТА/dir.bg

Първият похитител на заложници в съвременната история на България Стефан Петров Стефанов остава в ареста с постоянна мярка „задържане под стража”. Това постанови днес Окръжният съд в Сливен.
27-годишният охранител направи опит за въоръжен грабеж на банка в Сливен и държа като заложници повече от 18 часа служителки на банката.
Единственото нещо, което той каза пред медиите в съда днес, беше "Съжалявам".
Днешното решението бе взето лично от председателя на съда Кънчо Жеков, който гледа мярката. От страна на прокуратурата се яви прокурор Пламен Стефанов, който изпълнява длъжността окръжен прокурор на Сливен, допълва sliveninfo.com.
За да убеди магистратите в това, че трябва да оставят Стефанов за постоянно в ареста, прокурорът по делото Пламен Стефанов представи три доказателства - събраните при досъдебното производство материали, епикризата на простреляния охранител Станчо Станев и документа за притежание на оръжие на обвиняемия, информира БиТиВи.
Защитата на Стефанов - служебният адвокат Борислав Сяров, заяви пред съда, че клиентът му е с чисто съдебно минало, предал се е сам на полицията и се е разкаял. Юристът каза още, че евентуално обвинение в опит за предумишлено убийство би било "несъстоятелно", тъй като Стефан е стрелял по Станев от около метър разстояние и не го е убил.
Окръжната прокуратура внесе три обвинения срещу нападателя.
Едното е за въоръжен грабеж в особено големи размери, придружен с опит за убийство. Наказанието по това обвинение е от 15 до 20 години лишаване от свобода или доживотен затвор. Другото обвинение е за вземане на заложници.
Днешното решение на съда може да се обжалва пред апелативен съд-Бургас в тридневен срок.
По-рано днес стана ясно, че най-вероятно адвокат на похитителя ще е адвокат Марин Марковски. „Ако ме потърсят, съм готов да защитавам Стефан Стефанов”, съобщи в сутрешния блок на ТВ7 юристът. Евентуалното си ангажиране със случая той определи като предизвикателство, съобщава news.bg.
Днес Районният съд в Пловдив поиска съдебнопсихиатрична експертиза за състоянието на 56-годишния

 

Стоян Стоянов, който в петък вдигна на крак полицията в Пловдив, след като заплаши, че ще се самовзриви.

 

Целта е да се докаже точното състояние на Стоянов, каква е диагнозата му, опасен ли е за обществото и налага ли се лечението му в специализирано заведение.
Прокуратурата настоя на мъжа да бъде проведено лечение в стационарна форма заради извършеното от него деяние.
Стоянов е настанен в психиатрично отделение от няколко дни, след като в продължение на 20 часа държа на нокти полиция, близки и всичките си съседи от блок на улица „Скопие”.
Като причина за състоянието му медици посочват психически срив, предизвикан от това, че Стоянов е безработен и има проблеми в семейството.
Делото беше отложено за 11 април, когато след представяне на експертизата съдът ще прецени следва ли да му бъде наложено „задължително настаняване ” в психиатрично заведение, информира dnes.bg.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети