Д-р Соколов: Отварям болницата в Бобов дол на мига, до три месеца и договор с РЗОК

С мен е елита на дупнишките лекари, ще работим за пациентите като самаряни, обещава кандидат-шефът на МБАЛ „Д-р Стоян Сантев”

Десислава Панайотова-Янкова
25.03.2011
размер на текста:

Пламен Соколов Снимка: dennews.bg

Моментално възстановяване на дейността на детско и вътрешно отделение в МБАЛ „Д-р Стоян Сантев” в Бобов дол, чиято дейност беше прекратена на 1 март заради загубено финансиране от Здравната каса, обещава потенциалният нов шеф д-р Пламен Соколов.
„Мога да отворя болницата на мига, а до три мсеца гарантирам, че ще има сключен договор за клинични пътеки и със Здравната каса”, категоричен е Соколов, чието назначаване за член на Съвета на директорите и управител на болница ще бъде гласувано на извънредна сесия на ОбС-Бобов дол във вторник.
Според Соколов не е никакъв проблем за този срок да се покрият изискванията на Здравната каса и Регионалния здравен инспекторат,


включително и сключването на договори за клинична лаборатория, патоанатомия и рентген.

 

„Аз предложих на добра воля да отделя от ценното си време и да управлявам болницата, защото медицината не е само пари. Не искам нито заплата, нито хонорар. Всички договори за дейността на лабораториите ще бъдат на името на община Бобов дол за да няма съмнения, че имам други цели”, обясни още бившият кмет на Дупница.
По неговите думи той вече е провел разговори с елита на лекарската гилдия в Дупница и голяма част от докторите са се съгласили да работят в Бобов дол.
„Все още няма да казвам имена, но това са най-добрите лекари в Дупница. Всички са готови да работят като самаряни. Общото между мен и тях е това, че все още вярваме, че пациентите са най-важни, въпреки че аз като частник в медицината знам, че парите също са важен момент. Сигурен съм обаче, че на първия месец след като започнем работа, касата ще започне да изплаща извършените услуги”, каза още Соколов. На въпроса дали са водени разговори с шефа на общинската болница в Дупница д-р Любомир Таушански за отпускане на кадри, Соколов обясни, че това не е нужно, тъй като всеки може да решава къде и как да работи в извънработно време.
Наред с това той ще работи за още една своя идея-

 

Превръщането на МБАЛ „Д-р Стоян Сантев” в специализирана ортопедична клиника.

 

Кандидат-управителят заяви готовност да включи в управлението и другият сочен за спасител на болницата лекар-д-р Стоян Стоянов. „В момента той е управител на пирдопската болница, бивш заместник-министър на здравеопазването и областен управител е, така че е добре дошъл да работим заедно за спасяването на болницата в Бобов дол”, увери още ортопедът политик.
Притесненията на персонала обаче са, че дори и до три месеца да бъде сключен договор с касата, периода до тогава ще е критичен. Това се отнася както за изплащане на заплатите, така и за пациентите, за които единствения вариант ще бъде да заплащат лечението и престоя в МБАЛ. В отговор днес Соколов успокои, че има „договорено финансиране”. Той обаче не пожела да разкрие от къде и как ще стане това.
„Няма място за притеснения”, категоричен е обаче той.
От своя страна голяма част от съветниците останаха възхитени от думите на Соколов и най-вече от „уважението и загрижеността, че той присъства на сесията.

 

 

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети