Наото Кан призова за бдителност и търпение за АЕЦ „Фукушима-1”

DenNews.bg
25.03.2011
размер на текста:

Снимка: reuters

Японският премиер Наото Кан призова за търпение и бдителност, тъй като ситуацията в авариралата ядрена централа "Фукушима 1" продължава да е непредвидима. Две седмици след разрушителното земетресение и цунами, които нанесоха големи щети в централата обстановката все още не е под контрол и има опасност от изпускането и на по-големи количества радиация. Операторът на централата Tokyo Electric Power призна, че работите по охлаждането на реакторите с водни оръдия и по възстановяването на електричество, нужно за водните помпи, напредват бавно поради опасността от облъчване, след като вчера двама работници бяха приети в болница, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.
Междувременно представители на японските служби по ядрена безопасност изразиха опасението си, че ядрото на един от реакторите на АЕЦ „Фукушима-1" се е пробило, предаде АП, цитирана от news.bg. Ако това се потвърди, вероятността за по-сериозно заразяване на околната среда ще се повиши значително.
Говорителят на агенцията по ядрена безопасност Хидехико Нишияма посочи, че е пострадало най-вече допълнителното оборудване - тръбопроводите и басейна за отработено гориво.
Специалистите водят истинска битка, за да охладят водата около радиоактивните пръчки в реакторите.
Реакторът, който до този момент създава най-много проблеми, има 170 тона радиоактивно гориво със съдържание на плутоний в ядрото си. До този момент специалистите изпуснаха контролирано в атмосферата пара от енергоблока, за да се намали налягането. Ако, обаче, ядрото се пробие, замърсяването ще стане неконтролируемо и ще порази околната среда.
Работата по първите три реактора на АЕЦ „Фукушима" беше прекратена, за да бъдат проверени нивата на радиация.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети