Поповете в Дупница не знаят дали имат трудови договори

Всички 23-има свещеници и 3-има монаси са назначени със заповеди от Софийска митрополия, осигуряват ги по закон месечно върху 519 лева

Даниела Методиева
23.03.2011
размер на текста:

Отец Паликарски вляво и колегите му не са наясно с трудовите си отношения със Софийска митрополия. Снимка: dennews.bg

Свещениците и монасите от Руенския манастир в Дупнишка духовна околия не знаят дали имат трудови договори, но със сигурност всички 26 са назначени със служебни заповеди от Софийска Митрополия. Това обясни архиерейският наместник на отец Георги Паликарски, който е председател на катедралния храм „Свети Георги Победоносец” и който работи със заповед за назначаване подписана от Патриарх Максим.
Свещениците и монасите се осигуряват всеки месец редовно върху 519 лв., но ведомостите не се изготвят в счетоводството на катедралния храм, а се изпращат по пощата от Софийска митрополия, обясни касиерката Йорданка Димитрова. Тя също не знае свещениците да имат трудови договори, но със сигурност те имат заповеди за назначаване. Досиетата на свещениците и монасите със снимките са в сейфовете не на катедралния храм, а в тези на Софийска митрополия. Йорданка Димитрова обясни още, че до края на миналата година не е имало изискване свещениците да подписват трудови договори със Софийска митрополия. Дори в Закона за бюджета за общественото осигуряване за 2011-а година е залегнало изискването осигуряването на свещениците да става върху 519 лева.
Във връзка с провеждащите се в момента проверки на Инспекцията по труда за наличието на трудови договори заради сигнали за липса на такива, трябва да се изиска и разрешение от Софийска митрополия, в противен случай те няма да бъдат допуснати да проверяват документацията в катедралния храм в Дупница. Но за да проверят имат или не трудови договори свещениците и монасите, то те трябва да влязат не в счетоводството на „Свети Георги Победоносец”, а в Софийска митрополия, обясни още касиерката към катедралния храм.
С 6-те помощници в храма, които са пенсионери, архиерейският наместник отец Паликарски е сключил граждански договори и получават отделно хонорари. Всяка година за тях се изготвят годишни декларации от касиерката на катедралния храм, които те попълват и внасят в данъчната служба.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети