Фукушима пак се люлее, аварийната операция замърсила океана с радиация

DenNews.bg
22.03.2011
размер на текста:

Снимка: reuters/yahoonews.com

Земетресение с магнитуд 6,6 разлюля днес източната японска префектура Фукушима, където се намира претърпялата авария атомна електроцентрала. Епицентърът отново е в окена-на 312 километра източно от град Фукушима. Засега обаче няма опасност от ново цунами.
Междувременно японски специалисти по ядрена сигурност съобщиха, че температурата в басейна за съхраняване на отработеното гориво на един от реакторите в авариралата японска АЕЦ "Фукушима 1" се е повишила почти до точката на кипене. Ако водата в басейна се изпари и оголи горивните пръти, ще се отдели още повече радиация, съобщи БНТ.
Регистрирано е повишено ниво на радиационно замърсяване във водите на Тихия океан, на брега на който се намира електроцентралата. Причината са както падналите дъждове, така и охлаждането на реакторите с морска вода, която се стича обратно в океана.
Съдържанието на изотопи на йода-131 в морето в радиус 8 км южно от АЕЦ „Фукушима-1“ е надвишило 80,3 пъти пределно допустимата норма, а в зоната 16 км южно от електроцентралата – 16,4 пъти, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от dnes.bg. Според Токийската електроенергийна компания „зоната на радиоактивното замърсяване се разширява“.
Властите са наредили на съответните служби да засилят мониторинга на нивото на радиация в морската вода в зоната на АЕЦ „Фукушима-1“, заяви в Токио секретарят на правителството Юкио Едано.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети