Син на Кадафи падна жертва на войната

DenNews.bg
21.03.2011
размер на текста:

Първият голям удар за Кадафи е загубата на един от синовете.

Един от синовете на либийския лидер Муамар Кадафи почина от раните си след самоубийсвена атака от пилот на местните ВВС, минал на страната на бунтовниците.
Информацията на смъртта на Хамис Кадафи беше разпространена от германскии медии, които се позовават на арабски източници.
Фатални за Хамис се оказали получените при атаката изгаряния и той починал в болница в столицата Триполи.
Както съобщава таблоидът "Билд", пилот от либийските ВВС преди няколко дни нарочно е блъснал самолета си в укрепление, където се е намирал синът на Кадафи със семейството си. Укреплението е било на територията на военната база "Баб ел Азизия", която през 1986 г. беше бомбардирана от американската авиация.
Междувременно мюсюлманският свят се разцепи в позицията си за военната операция в Либия.
Цивилната власт в Ирак обяви подкрепата си за международната операция, но влиятелният в страната шиитски духовник Муктада Садр я осъди.
Премиерът на Турция Реджеп Ердоган, който е все по-значителен дипломатически фактор в Близкия изток, настоя Кадафи да назначи президент, подкрепян от народа, като начин за излизане от либийската криза.
Шефът на Арабската лига обърна позицията си на 180 градуса. Днес Амр Муса обяви, че уважава резолюцията на ООН, позволяваща военни действия срещу Либия, след коментара в неделя, че е притеснен от действията на западните сили.
Арабски държави от Персийския залив пък скочиха срещу критиките на Иран за участието им в коалицията срещу Либия и го обвиниха в намеса във вътрешните работи.
„Ние сме в коалиция, целяща сигурност по силата на резолюция на ООН“, заяви генералният секретар на Съвета за сътрудничество в Персийския залив Абдулрахман ал Атия по повод участието на ОАЕ и Катар в операцията срещу Кадафи.
Техеран разкритикува държавите от Залива за съюзничеството им с Вашингтон и нарече военната операция на западните сили срещу Муамар Кадафи извинение да се сдобият с неоколониален контрол над богатата на петрол Северна Африка.
В неделя стана ясно, че Египет е решил да не участва в действията срещу съседа си заради вътрешната си сигурност и заради факта, че много египтяни живеят в Либия.
Повече от един милион египтяни работеха в Либия до избухването на бунта срещу Муамар Кадафи, десетки хиляди успяха да напуснат страната.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети