Кадафи щял да се бори до последните мъж и жена

dennews.bg
02.03.2011
размер на текста:

Ще се борим до последно, до последния мъж, последната жена...с божията помощ". Това обяви на живо по държавната телевизия либийският лидер Моамар Кадафи, предаде БГ НЕС.
Кадафи продължава да държи на тезата си, че зад размириците в страната му стои Ал Кайда и отхвърли призивите от цял свят да се оттегли. Той се мотивира с факта, че няма да направи това, защото на практика нямало реална власт.
Моамар Кадафи смята, че "Спящи клетки на "Ал Кайда", нейни елементи, постепенно са се внедрили в страната му.
Те смятат, че светът е техен, бият се навсякъде, разузнаването знае техните имена. Неочаквано те нападнаха град Ал-Байда...Спящите клетки получиха заповед да нападнат батальона...и взеха оръжие от полицейските управления. Войниците се върнаха у дома и оставиха батальона си, докато клетките на "Ал-Кайда" "взеха оръжията и контрола над града. Жените избягаха...има куршуми навсякъде. Същото е положението и в Бенгази", заяви той, имайки предвид основния град в Източна Либия, който е под контрола на бунтовниците.
Церемонията беше предавана на живо малко след като бунтовниците съобщиха, че са отблъснали атака на силите на Кадафи в източния град Брега, като очевидци заявиха, че двама цивилни са били убити. Той критикува информации на медиите за оставките на висши държавни служители от режима му, включително редица военни лидери и посланици в чужбина. "Що се отнася до Либия...нищо не се е случило...и е странно, че светът се информира от кореспонденти и телевизии, които не присъстват в Либия. Те не искат истински новини от Либия", заяви Кадафи, след което допълни, че "в Либия изобщо няма политически затворници". Либийският лидер призова международната общност да създаде комисия, която да разследва информациите за над 1000 души, убити при безредиците от неговите сили. "Призовавам ООН да види къде са били убити хората, да изпрати разследващ екип", заяви Кадафи.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети